Dergiler / Haseki Tıp Bülteni / 2015 / Cilt: 53 - Sayı: 2

Farklı oksijen konsantrasyonlarındaki intrapulmoner şant değişimleri ve oksijenizasyon parametrelerinin değerlendirilmesi

Evaluation of intrapulmonary shunt alterations at different oxygen concentrations and oxygenation parameters

Sayfa
124–129
DOI
—

Özet

Amaç: Çalışmanın amacı, akciğer dışı patolojiler nedeniyle yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilasyon tedavisi alan hastalarda şantın FiO 2 değişimleri ile ilişkisini bulmak, PaO 2 /FiO 2 , PaO2 / PAO2 , P(A-a)O2 değerlerinin tedavi stratejisini belirlemede şant oranı ile nasıl bir korelasyon izlediğini değerlendirmektir. Yöntemler: Mekanik ventilasyon tedavisi uygulanan 19-75 yaş grubunda 20 hasta hastane etik kurul onayı alınarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların ikisinde konjestif kalp yetmezliği diğer ikisinde akut respiratuvar distres sendromu gelişmesi üzerine bu dört hasta çalışma dışı bırakıldı. Hastaların tüm FiO2 değerlerindeki şant, P(A-a)O2 , PaO2 /FiO2 , PaO2 /PAO2 değerleri hesaplandı. Tüm testlerin anlamlılığı p değeri <0,05 olduğunda istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Yapılan şant ölçümlerinde en düşük median şant değeri FiO 2 : 0,3’de [0,171 (0,089-0,670)], en yüksek median şant değeri ise FiO 2 : 1 iken [0,355 (0,154 0,646)] ölçüldü. FiO 2 : 0,5 ve 0,7 arasında da istatistiksel olarak belirgin korelasyon görüldü (r=0,850) P(A-a)O2 değeri için tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü. FiO2 : 1’de en yüksek ortalama P(A-a) O2 değeri (382,91±106,46), FiO 2 : 0,21’de en düşük ortalama değeri (38,64±16,97) ölçüldü PaO2 /FiO2 ve PaO2/PAO 2 oranları için FiO 2 : 0,3 ve 0,5’te ölçülen ortalama değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: Bu çalışmada FiO 2 : 1 de şant değerinin arttığını gösterdik. Haff ve orta şiddette akciğer patolojisine sahip hastalarda hastanın durumunu değerlendirmemizi zorlaştırır. Farklı oksijenizasyon indeksleri ve şant ölçümü hastanın durumu hakkında pratik, kullanışlı ve önemli bilgiler verir. (Ha se ki Tıp Bül te ni 2015; 53: 124-9)

Abstract

Aim: The aim of the current study was to evaluate the relationship of intrapulmonary shunt with FiO2 alterations in patients treated with mechanical ventilation in intensive care unit for extrapulmonary disorders. Also, we aimed to assess the role of correlation between shunt ratio and PaO2 /FiO2 , PaO2 /PAO 2 , P(A-a) O 2 values in determining the treatment strategies. Methods: Twenty patients between ages of 19 and 75 years, requiring mechanical ventilation were enrolled into the study. We excluded two patients due to congestive heart failure and two patients due to acute respiratory distress syndrome (ARDS). Shunt fraction, P(A-a)O2 , PaO 2 /FiO2 , PaO 2 /PAO2 values were calculated at each FiO2 level for each patient. Results: The lowest median shunt value was measured at FiO2 : 0.3 There was a signifcant correlation between shunt values at FiO2 0.5 and 0.7 (r=0.850). The highest mean value of P(A-a)O2 was measured at FiO 2 : 1 (382.91±106.46), and the lowest value of P(A-a)O2 was measured at FiO2 : 0.21 (38.64±16.97). PaO2 /FiO2 and PaO2 /PAO 2 ratios measured at FiO 2 : 0.3 and 0.5 were found to be statistically signifcant. Conclusion: In this study, we have shown increased shunt fraction at FiO2 : 1 level. Different oxygenation indices and shunt measurements give us important and useful knowledge about the patients’ current condition. (The Me di cal Bul le tin of Ha se ki 2015; 53:124-9)