Journals / Mukaddime / 2024 / Sayı: Vuslat ve Firak Özel Sayısı Özel Sayı

الوصال والفراق في شعر إبراهيم ناجي

İbrahim Naci'nin şiirinde Vuslat ve Firak

Journal
Mukaddime
Pages
212–230
Publication Date
2024-10-25
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗

Özet

Vuslat ve Firak, kolaylığı, tekrarı ve her alanda var olması nedeniyle insanların sürekli kullandığı iki kelimedir. Öyle ki İçinde vuslat ve firakın olamadığı hiçbir çevre, alan, iş ve ilişki yoktur. Bundan dolayı tüm insanlar vuslatı arzular. Bazılarının vuslatı Allah iledir. Bu yüzden bazen yoldan sapabilirler ancak daha sonra tekrar vuslat özlemi ve tövbe ile Allah’ dönerler. Bazılarının ise vuslatı konum ve prestijdir. Bu arzu için çabalayıp dururla. O konumdan ayrıldıklarında ise pişmanlık içinde ağlarlar ve bir daha o konuma erişmek için çabalarlar. Bazı insanlar sevdiklerinden, akrabalarından ve arkadaşlarından ayrılmaktan korkarlar. Bazıları gençliğinin, güzelliğinin ve dinçliğinin kaybolmaasından dolayı korkarlar. Bazıları ise aşık olduğu kişiden ayrılıp bu vuslat üzerine hayatlarını devam ederler. Dolayısıyla her aşığın kavuşmayı arzuladığını ve ayrılıktan korktuğunu, dolayısıyla kavuşma ve ayrılık arasındaki bu iki kanat arasında bir esir gibi yaşadığını, bir gözünün sevgilisinde olduğunu, diğer gözünün ise ayrılık korkusuyla gözyaşı döktüğünü, ayrılık gerçekleşirse bunun hatırasıyla yaşadığını, kavuşmayı kaybetmiş bir yarı insan olarak yaşadığını ve ayrılığın onun için sevgilisine kavuştuğu an geçirdiği bazı güzel anılarla sarılmış bir yatak olarak kaldığını söyleyebiliriz. Bu araştırmada, betimsel ve analitik yöntemi kullanarak, Cahiliye, Emevi ve Abbasi dönemleri boyunca kavuşma ve ayrılık örneklerini ele alacak, ardından yaratıcılığın, romantizmin ve hüznün şairi Dr. İbrahim Naci ile vuslat ve firak hakkında bilgi vererek modern döneme geçeceğiz. Böylece müellifi tanımaya çalışacağız. Ardından İbrahim Naci'nin iki şiiri (Buluşma Kayası) ve (Ayrılık) üzerinden şiirindeki veda ve ayrılık kelimelerini ve ifadelerini inceleyeceğiz. Daha sonra İbrahim Naci'nin kendisine yakın şairlerin fırakı üzerine yazdığı şiirini ele alacağız. Ardından El-Alalal şiirini ve veda ve ayrılık temalarına temas edip sonuç ve kaynakça ile çalışmamızı sonlandıracağız.

Keywords
🔖

Cite This Article

Şuş, M. (2024). الوصال والفراق في شعر إبراهيم ناجي. Mukaddime, Sayı: Vuslat ve Firak Özel Sayısı Özel Sayı, 212–230. https://doi.org/10.19059/mukaddime.1497238

📄 Full Text PDF Viewer

References (1)

  1. إبراهيم ناجي. (1952). كتب أثرت في حياتي. جريدة الجمهور المصري العدد 16، 8. إبراهيم ناجي. (2012). شعر إبراهيم ناجي الأعمال الكاملة. القاهرة: كلمات عربية للترجمة والنشر. ابن المعتز العباسي. (1976). طبقات الشعراء لابن المعتز (المجلد 3). (عبد الستار أحمد فراج، المحرر) القاهرة: دار المعارف. أبو تمام. (بلا تاريخ). ديوان أبي تمام. أبو حيان التوحيدي. (1988). البصائر والذخائر. (وداد القاضي، المحرر) بيروت: دار صادر. أبو عمرو الشيباني. (2001). شرح المعلقات التسع. (عبد الرحمن بن درهم، المحرر) بيروت لبنان: مؤسسة الأعلمي للمطبوعات. البحتري. (بلا تاريخ). ديوان البحتري (المجلد 3). (حسن كامل الصيرفي، المحرر) القاهرة: دار المعارف. ثائر سمير حسن الشمري. (12, 2013). الفراق في الشعر العباسي. مجلة كلية التربية الأساسية/ جامعة بابل.
الوصال والفراق في شعر إبراهيم ناجي — AJIndex