Makale özeti ve diğer detaylar.
Bu çalışma Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerine 2004-2005 Öğretim yılı I. Ve II. yarıyılı kapsayacak şekilde yapılmıştır. II. Sınıf öğrencilerine farklı iki yöntem uygulanmıştır. Omurgasız hayvanlar ve Omurgalı Sistematiği derslerinin başarı ve kavranması değerlendirilmeye çalışılmıştır. Klasik öğretmen merkezli anlatma yönteminin uygulandığı Omurgasız hayvanlar sistematiği dersine karşılık Omurgalı hayvanlar sistematiği dersinde öğrenci merkezli ve işbirlikli yöntem uygulanarak öğrencilerin algılama ve başarı durumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.
İki sistematik dersinin öğrenciler tarafından daha iyi kavranabilmesi amacıyla bu araştırma sonucunda bu derslerin işbirlikli yöntem ile daha verimli olabileceği ve bilgilerin daha kalıcı bir şekilde değerlendirilebileceği ortaya konulmuştur.
This study was carried out in the department of biology education at Education faculty at Dicle university in the 1st and 2nd semestres of 2004-5 academic year. 2.year students were subjected to two different teaching methods. Students’ attitude and achievement during the systematics of Vertebrates and İnvertebrates were assessed. Traditional teacher centred teaching in İnvertebrates were compared with co-operative learning methods in Vertebrates through students’ achievement and attitude.
The study revealed that teaching the two Systematics subjets by using cooperative learning can lead to more productive classes and better retention.