Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Zeitschrift für die Welt der Türken / Journal of World of Turks

Yıl 2013 , Cilt 5 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Almanya’da ilkokulda (grundschule) öğrenim gören türk çocuklarinin yazma becerileriüzerine bir inceleme: stuttgart örneği

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Gazi Üniversitesi1
Görüntülenme :
710
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışma, Almanya’da ilkokulda (Grundschule) öğrenim gören Türk çocuklarının yazma becerilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu, Baden-Württemberg Eyaleti Stuttgart şehrinde ilkokula devam eden 42 Türk öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma için gerekli veriler Yazma Süreci Gözlem Formu ile kopyalama ve dikte metinleri aracılığıyla toplanmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin çoğunluğunun yazma sürecinde gövde duruşu, kalem tutma ve kalemi kavrama noktasıbakımından uygun pozisyonlarıtercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin büyük bir bölümünün bitişik eğik yazıstilini kullanmakta olduğu, dik temel yazıyıve karma yazıyıtercih eden öğrencilerin de bulunduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin en çok yaptığıyazım hatalarının harf karıştırma, sözcüğü yanlışyazma ve imlâ hatalarıolduğu görülmüştür. Bu bulgulardan hareketle Almanya’da ilkokula devam eden Türk çocuklarının yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Özet İngilizce :

The purpose of this research was to investigate handwriting skills of Turkish students studying in the Germany elementaryschool (Grundschule). Participants were 42 third and fourth grade Turkish students in Stuttgart, Baden-Württemberg. The data were collected through Writing Observation Protocol, and copying and dictating instruments. Findings illustrated that most of the students preferred appropriate body state, pencil holding and pencil grasping styles for their writing applications. Additionally, most of the students preferred cursive, so much manuscript and a few mixed writing styles. It was also evidenced that most common writing errors were related to spelling and punctuation. Based on the findings, this study suggested several implications to hand writing skills of Turkish students who are studying in Germany. 

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :