Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yükseköğretim Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 2 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

öğretmen adayı öğrencilerin bilişim teknolojilerini etik kullanımlarının incelenmesi

Yazar kurumları :
Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi1, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü2
Görüntülenme :
699
DOI :
Özet Türkçe :

Bu araştırmada bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkan etik sorunlar ve öğretmen adayı öğrencilerinin bilişim teknolojilerini etik olmayan şekilde kullanımlarının incelenmesi amaçlamıştır. Araştırma 2010–2011 eğitim- öğretim yılında Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi ve Teknik Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören, bilgisayar dersi almış veya almakta olan üçüncü sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan ve beş faktörden oluşan ölçeği 423 öğ- renci yanıtlamıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde SPSS 17 programı kullanılmış, frekans ve yüzde değerleri analizi, aritmetik ortalama, standart sapma ve Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırma bulguları na bakıldığında; bilgisayar ve internet kullanmayı çok iyi bilen öğrencilerin bilişim teknolojilerini daha etik dışı kullandıkları, diğer öğrenciler arası nda ise bilgisayar ve internet kullanım düzeyi arttıkça etik dışı kullanımın da arttığı görülmüştür. Araştırma bulguları, bilgisayar ve internet kullanım düzeyi "orta" olan öğrencilerin bilişim teknolojilerini diğer öğrencilere göre daha etik kullandıklarını göstermiştir.

Özet İngilizce :

It is aimed in this study to analyze the ethical problems arising from the technologic progress and to research of non-ethical usage of information technologies by teacher candidates. The study was conducted with 423 junior students who were the students of Technical Education Faculty, Vocational Education Faculty and Ahmet Keleşoğlu Education Faculty in Konya and took or have taken computer courses in 2010-2011 educationinstruction term. The scale used in the study and comprising of five factors has been responded by 423 students. SPSS 17 software was used to analyze the collected data. Frequency, percentage analysis, arithmetic mean, standard deviation, and Kruskal-Walis H test were applied. The result of the study revealed that the students who use computer and internet very well use information technologies more non-ethical, while nonethical use also increases among other students as the level of computer and internet use increases. The results showed that students who use computer and internet "at a fair level" use information technologies more ethical compared to other students.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :