Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2006 , Cilt 13 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Yaşlı tüketiciler ve yaşlı tüketicilerin harcama eğilimlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma

Yazar kurumları :
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1
Görüntülenme :
634
DOI :
Özet Türkçe :

Nüfus artıs hızının düsmesi, saglık alanındaki gelismeler, ölüm oranlarının azalması ve ortalama yasam süresinin uzaması gibi faktörlere baglı olarak Dünyada ve Türkiye’de yaslı nüfus artmaktadır. Bu artısa paralel olarak isletmelerin de hedef tüketici kitlesi degismektedir. sletme yöneticilerinin bu degisimi iyi okuması ve anlaması gerekir. Özelikle ABD ve Avrupa’da yaslı pazar bölümüne yönelik çok yönlü çalısmalar yapılmaktadır. Ülkemizde ise bu pazara yönelik henüz ciddi anlamda çalısmalar yapılmamaktadır.
Bu çalısma ile yaslı tüketicilerin harcama egilimlerinin belirlenmesine yönelik olarak 350 kisiye anket yapılmıs ve elde edilen sonuçlar SPSS paket programı ile analiz edilmistir. Arastırma sonuçlarına göre bir ürün veya hizmette bulunması istenilen en önemli özellik güvenilir olmasıdır. Alısverislerde öncelik verilen ürün ve hizmet grubu ise saglıkla ilgili ürün ve hizmetlerdir. Yapılan analizler sonucunda yaslı tüketicilerin alısverislerinde ürün ve hizmet gruplarına verdikleri öncelik demografik özelliklerine göre degismektedir.

Özet İngilizce :

Elderly population has been increasing in the World and in Turkey due to such factors as low rate of population growth, advances in health sector, low death rate, and increase in average life span. Target consumer mass of businesses is changing in accordance with the increase in elderly population. Business managers have to well foresight and well understand this change. The issue has not been sufficiently analyzed yet in Turkey whereas comprehensive studies have been conducted about elderly market segment in the USA and in Europe.
In this study, a survey was conducted on 350 people in order to find out the elderly consumers’ propensity to consume and data was analyzed via SPSS software program. The results of the study indicate that the most important feature that consumers want see on a product or a service is reliability. Consumers give priority to health related products and services. Findings also indicate that the priority that elderly consumers give to product and service groups vary across demographics.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :