Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2007 , Cilt 14 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Verimlilik, ücretler ve işsizlik oranları arasındaki ilişkinin analizi: türkiye örneği

Yazar kurumları :
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi2
Görüntülenme :
834
DOI :
Özet Türkçe :

Makro ekonomide etkin ücret kuramı, pazarlık teorisi, is arama modeli ve sözlesme teorileri gibi birçok konu verimlilik, ücretler ve issizlik oranları arasındaki iliskiye odaklanmaktadır. Bu çalısmada 1945-2005 dönemi için bu üç degisken arasındaki var olan iliski zaman serileri yöntemleri ile elde edilmeye çalısılmıstır. Uzun dönemde verimlilik, ücretler ve issizlik oranları arasında esbütünlesme iliskisi tespit edilememistir. Fakat Bai ve Perron tarafından gelistirilen kırılma testleri sonucunda reel ücretler, verimlilik ve issizlik serilerinde 1966, 1967 ve 1968 yıllarında yapısal kırılma tespit edilmistir. Yapısal kırılmanın varlıgı degiskenler arasındaki esbütünlesme iliskisini etkilemektedir. Bu nedenle veri seti 1945-1966 ve 1969-2005 olmak üzere iki alt döneme ayrılmıstır. Alt dönemler için yapılan esbütünlesme testi sonucunda üç degisken arasında esbütünlesme iliskisi tespit edilmistir. Esbütünlesmenin varlıgı ise sistemde en az bir tane Granger nedenselligi gerektireceginden yapılan analiz sonuçlarında degiskenler arasında nedensellik iliskisi tespit edilmistir.

Özet İngilizce :

Many matters such as efficient wages theory, bargaining theory, seeking work theory and contracts theories in macro economy has focused on relations among productivity, wages and unemployment. In this study, it is tried to obtain existing relations among those three variables for 1945-2005 period by time serial methods. In the long run, co-integration relation among productivity, wages and unemployment could not be determined. However, structural breaking in the serials of reel wages, productivity and uneployment has been determined in the years of 1966, 1967 and 1968 as a result of breaking test developed by Bai and Perron. The existence of structural breaking do not affect co-integration relation among variables. Because of this, data set is separated into two sub period: 1945-1966 and 1969-2005. As a result of co-integration test done for sub periods, co-integration relation among variables is fixed. Because existence of co-integration requires at least one Granger causality in the system, causality relation among variables is seen in the results of analysis done.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :