Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2009 , Cilt 16 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye’nin marshall-lerner koşuluna ilişkin parçalı eşbütünleşme analizi

Yazar kurumları :
Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1
Görüntülenme :
858
DOI :
Özet Türkçe :

Devalüasyon uygulamalarının temel amacı, resmi döviz kurlarını yükselterek, dış ticaret dengesini sağlamaktır. Devalüasyon neticesinde, değişen döviz kurlarına bağlı olarak, ithalat pahalanıp ihracat ucuzlarken, dış açık veren bir ülke için daha fazla döviz girişi ve daha az döviz çıkışı ile dış ticaret dengesi hedeflenir. Fakat bunun gerçeklesebilmesi için birincisi, Marshall- Lerner koşulu olarak tanımlanan; ihraç mallarının yurtdışı talep esnekliği ile ithal mallarının yurtiçi talep esnekliğinin toplamının 1’den büyük olması koşulu sağlanmalıdır. Devalüasyonun başarısı, ihraç mallarının arz esnekliğinin yüksek olmasına da bağlıdır. Devalüasyonun başarısı açısından bir diğer önemli konu da, devalüasyon sonrasında ithal edilen hammadde, ara malı ve yatırım mallarının fiyatlarında meydana gelecek olan artışların ekonomide maliyet enflasyonuna yol açmasının önlenmesi zorunluluğudur.
Çalışmada 1980–2008 dönemine ilişkin Türkiye için Marshall-Lerner koşulunun sağlanıp sağlanmadığı parçalı eşbütünleşme analizi ile test edilmiştir. Marshall-Lerner koşulu, Türkiye için uzun dönemde tam olarak çalışmamaktadır.

Özet İngilizce :

Main reason of devaluation practises is to provide foreign trade balance by increasing official exchange rates.. As a result of devaluation when the import becomes expensive and the export cheap due to the fluctuating exchange rates, foreign trade balance is aimed with more exchange in and less exchange out for a country which has a trade deficit.But to fulfill this in the first place the total of foreign demand elasticity of export goods with domestic elasticity of import goods must be more than 1 which is known to be Marshall condition. The success of devaluation depends on altitude of supply elasticity of export goods.In terms of the success of devaluation another important topic is the absolute necessity of prevention of cost inflation which will probably become a reality in the increasing price of imported raw material,intermediate and capital goods after dealuation.
In this study, pieced co-integration analyse tested between 1980-2008 period concerning whether Marshall-Lerner condition secured for Turkey. Marshall-Lerner condition doesn’t work properly for Turkey in the long term.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :