Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim ve Ekonomi

Yıl 2008 , Cilt 15 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

örgütsel-yönetsel motivasyon faktörlerinin çalışanların performans ve verimliliğine etkilerini incelemeye yönelik ampirik bir çalışma: hizmet ve endüstri işletmesi örneği

Yazar kurumları :
Balıkesir Üniversitesi Bandırma İİBF1, Hitit Üniversitesi MYO2
Görüntülenme :
784
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalısmanın amacı örgütsel-yönetsel motivasyon uygulamalarının çalısanların performans ve verimliligi üzerinde etkisi olup olmadıgını belirlemek ve varsa bu etkinin hangi boyutlarda ortaya çıktıgını saptamaktır. Günümüz organizasyonlarında motivasyon uygulamalarının performans ve verimlilik boyutu motivasyon arastırmalarına ve organizasyonlara yeni bir bakıs açısı kazandırmıstır. Çalısmada, hizmet isletmesi ve endüstri isletmesi çalısanlarına yönelik uygulamalı bir arastırma yapılmıs ve arastırmacılar tarafından gelistirilen anket formu ile toplanan veriler degerlendirilmistir. Analizler sonucunda, arastırmanın yapıldıgı hizmet ve endüstri isletmelerinde, örgütsel-yönetsel motivasyon uygulamalarının verimlilik üzerinde etkisi oldugu ancak performans üzerinde böyle bir etkisinin görülmedigi sonucuna ulasılmıstır. Bu iliskiyi ortaya çıkarmak amacıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıstır.

Özet İngilizce :

This study aims to determine the extent of the affect of organizational-managerial motivation in practice on the performance and productivity. The parts of performance and productivity in motivation has brought a new perspective to motivation research in today’s organizations. In this study, a survey was conducted on the workers of service and industry companies. Data of the survey was collected by a questionnaire developed by the researchers. The results of the analysis which are taken from the service and industry companies of the study demonstrated that organizational-managerial motivation practices had an impact on the productivity but had no impact on the performance. A correlation and regression analysis have been utilised in order to see this effect.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :