Makale özeti ve diğer detaylar.
Artan küresellesme ile birlikte, büyüyen sirketler uluslararası faaliyetlerini arttırmıslar ve dünya üzerinde birçok farklı noktada, degisik sosyo kültürel ve ekonomik unsurlara sahip ülkelerde faaliyet göstermeye baslamıslardır. Günümüzde bilgi bu isletmelerin uluslararası alanlarda basarı ile faaliyet gösterebilmeleri ve hatta varlıklarını sürdürebilmeleri için en önemli silahları olmustur. Etkin bilgi birikimi idaresi, isletmelerin ellerindeki çok degerli insan ve bilgi kaynaklarını, stratejik amaçlar dogrultusunda etkin kullanımının en önemli yoludur.
Bu makalede, basarılı küresel bilgi birikimi yönetiminin temel karakteristikleri tartısılmıs, küresel bilgi birikimini destekleyen önemli örgütsel unsurlar üzerinde durulmus ve uluslararası bilgi birikimi yönetiminin sorunları ve çözümleri sınıflandırılarak sunulmustur. Ayrıca, literatürü temel alarak, isletmelere yarar saglayabilecek bir Küresel Bilgi Birikimi Yönetimi modeli gelistirilmistir.
With increasing globalization, Multinational Organizations have enhanced their activities and started to operate in various countries with variety of socio - cultural and economical aspects. Today, knowledge has become a critical weapon for those organizations operating globally for success and even their survival. Efficient knowledge management is the most important way of organizations to successfully manage their rare human and knowledge resources.
In this article, basic characteristics for successful global knowledge management have been discussed, important organizational characteristics, supporting global knowledge management have been pointed out and taxonomy of global knowledge management problems and their solutions has been presented. In addition, based on the literature, a Global Knowledge Management Model has been developed.