Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yönetim Bilimleri Dergisi

Yıl 2013 , Cilt 11 , Sayı 22

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Akademisyenlerin örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemeye yönelik bir araştırma

Yazar kurumları :
Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu1, GSB Kredi ve Yurtlar Kurumu Yavuz Selim Yurdu2
Görüntülenme :
694
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada bir kamu üniversitesi olan Düzce Üniversitesinde görev yapmakta olan akademik personelin örgütsel bağlılık düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca literatürde sıkça vurgu yapılan örgütsel bağlılık türleri(normatif bağlılık, devam bağlılığı, duygusal bağlılık) açısından da araştırmaya katılanların tutumları ortaya konulmuştur. Kişilerin kuruma bağlı kalmasının demografik özellikler olarak ele alınan yaş, unvan, kurumda çalışma süresi, eğitim gibi özellikler açısından farklılık gösterip göstermediği de bu araştırma kapsamında incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, araştırmaya katılan akademik personel kurumlarına bağlılık sergilemektedirler. Bu bağlılığın ise ağırlıklı olarak duygusal yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. En düşük eğilimin ise maliyet odaklı bağlılığı içeren devam bağlılığı boyutunda olduğu görülmüştür. Demografik özelliklere göre kurumda çalışma süresi açısından örgütsel bağlılıkta bir farklılık ortaya çıkmıştır, ancak diğer özellikler açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.

Özet İngilizce :

In this study, it is aimed to determine the organizational commitment levels of the academic staff working at a state university(Duzce University). Also the research participants attitudes about the organizational commitment types investigated. Within the research it was examined weather the research patricipants change in terms of demographic characteristics( age, title, working time, in the institution, training). The resault show that the academic staff who participanted in research shows commitment to the institution. It is concluded that this commitment is mostly emotional. The lowest commitment is seen to be in continuing commitment dimension including the cost oriented commitment. According to the demographic characteristic there is a difference in organizational commitment in terms of working in the institution.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :