Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları

Yıl 2011 , Cilt , Sayı 6

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Genç kalemler dergisinin estetik anlayışı

Yazarlar :
Yazar kurumları :
A1
Görüntülenme :
729
DOI :
Özet Türkçe :

Genç Kalemler dergisi, II. Meşrutiyet'in ilan edilmesinden sonra Selanik'te çıkmaya başlamış bir dil, edebiyat, sanat ve düşünce dergisidir. Dergide dil, edebiyat, sanat, tarih, felsefe ve sosyolojiye dair yazıların yanında bediîyat (estetik) yazıları da çıkmıştır. Bu çalışmamızı, dergideki estetik yazılarının çözümlenmesiyle sınırlandırdık.
Estetik, kuşkusuz bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı, dört unsuru içeren bir bütünlüktür. Bu unsurları şöyle sıralayabiliriz: Estetik süje (sanatkâr), estetik obje (sanat eseri), estetik değer (sanat eserinin güzelliği) ve estetik yargı (sanat eserinin yargılanması).
Genç Kalemler dergisindeki estetikle ilgili yazıları, önce bu dört unsura göre gruplandırdık, sonra da her gruba giren yazıları, kendi içinde zamandizinsel/kronolojik olarak çözümlemeye çalıştık. Çözümlemelerimizin sonunda estetiğin temel unsurlarına dair görüşleri birleştirdiğimizde Genç Kalemler dergisinin edebiyat tarihimizde dönemine göre yeni bir estetik ve sanat anlayışı getirdiğini ortaya koyduk.
Çalışmamızın akışı içinde bu yeni estetik ve sanat anlayışının özelliklerini, metinlere dayalı olarak, yazdık. Anahtar Kelimeler: Genç Kalemler dergisi, sanatkâr, sanat eseri, sanat eserinin değeri, sanat eserinin yargılanması.

Özet İngilizce :

Genç Kalemler was a magazine published in Thessaloniki after the declaration of II. Meşrûtiyet (constitutional monarchy) on language, literature, arts and opinions. In addition to articles on language, literature, arts, history, philosophy and sociology, those on aesthetics were also published in the magazine. This study is limited to the analysis of aesthetical articles published in Genç Kalemler.
Aesthetics is undoubtedly a scientific discipline, which forms a unity of four elements: Aesthetic subject (the artist), aesthetic object (the artwork), aesthetic value (the beauty of the artwork) and aesthetic judgement (the judgement of the artwork).
Firstly, the aesthetics related articles are groupped according to the aforementioned four elements and then the articles within each group is attempted to analyze chronologically. In result of the analysis, it is postulated that the Genç Kalemler magazine introduced a novel aesthetics and understanding of arts with respect to its period in the history of Turkish literature.
The properties of the aforementioned aesthetics and understanding of arts is written through the study depending on the source texts.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :