Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları

Yıl 2010 , Cilt , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ahmet hamdi tanpınar’ın hikâye ve romanlarında mekân - rüya ilişkisi üzerine bir inceleme: mekân içinde rüya, rüya içinde mekân

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Fatih Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Çagdas Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü1
Görüntülenme :
695
DOI :
Özet Türkçe :

Ahmet Hamdi Tanpınar, Cumhuriyet devri Türk edebiyatına birçok türde kazandırdıgı eserlerin yanı sıra ortaya koydugu estetik düsüncelerle de önemli bir yazardır. O, estetik üzerinde düsünürken özelikle rüya hakkında daha genis degerlendirmelerde bulunur ve bu kavramı estetiginin esası olarak kabul eder. Tanpınar'da öne çıkan diger bir husus, mekân üzerindeki dikkattir. Yazar, mekânı canlı bir organizma gibi düsünerek okumaya ve derinlemesine anlamaya çalısır, mekân etrafında bir anlam dünyası kurar. Biz bu çalısmamızda Tanpınar'ın estetiginin temeli kabul ettigi rüya ile mekân arasında hikâye ve romanlarında nasıl bir iliski kurdugunu, biyografisindeki rüyalara da yer vermek suretiyle tahlil etmeye çalısacagız.

Özet İngilizce :

Ahmet Hamdi Tanpınar is one of the important names of modern Turkish literature. He wrote novels, stories, poems. He also had very important ideas about aesthetics. He focuses especially on dream and adops it as the basis of his aesthetics. Furthermore, one of the important topics is place in Tanpınar's works. The author thinks place as a text and reads that text. We study the relatinship between dream and place in Ahmet Hamdi Tanpınar's novels and stories.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :