Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yardım ve Dayanışma Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 1 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sosyal yardım yararlanıcılarının belirlenmesine yönelik olarak kullanılan hedefleme yöntemleri: latin amerika ve türkiye örneği

Yazarlar :
Yazar kurumları :
T.C. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü1
Görüntülenme :
636
DOI :
Özet Türkçe :

Sosyal yardımların yoksulluk riski altında bulunan kesimlere en etkin ve hızlı bir şekilde ulaştırılması konusunda farklı hedefleme mekanizmaları kullanılmaktadır. Bu mekanizmalar ile nüfusun en yoksul kesimi bilimsel çalışmalar neticesinde belirlenerek, söz konusu kesime uygulanacak sosyal yardım programları dahilinde yardım ve desteklerde bulunulmaktadır. Sosyal yardım yararlanıcılarının belirlenmesi hususunda kullanılan bu yöntemler ülkelerin yapısına göre değişmekte ve ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Birçok Latin Amerika ülkesinde ve Türkiye’de de sosyal yardım programlarının uygulanacağı hedef kitlenin belirlenmesinde, söz konusu yöntemlerden faydalanılmıştır. Literatürde bu alanda yapılan çalışmalar incelendiğinde İngilizce kaynaklara sıkça rastlanırken, Türkçe kaynakların oldukça sınırlı sayıda olduğu dikkati çekmektedir. Türkçe literatüre de katkı vermek amacı ile yapılan bu çalışmada halihazırda Dünya üzerinde kullanılan bazı hedefleme yöntemleri irdelenmiş ve bu yöntemlerin kurgulanması aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlara değinilmiştir.

Özet İngilizce :

Various targeting mechanisms are used to determine the people under risk of poverty. The main concern of these mechanisms is to obtain efficient and quick transfer tools for the poor. Only scientificially developed mechanisms could justify transfers of public resources to the needy public sectors. Social assistance programs use varied targeting mechanisms in order to list the beneficiaries. These programs vary according to countries’ structural backgrounds, and the poor are determined according to country-specific priorities. In many Latin American countries and as well as in Turkey, these poverty targeting mechanisms have been used as indicators to determine the poor. The studuis in the poverty literature in English is pretty rich. However, Turkish works in this field need to be developed. Hence, my aim is to contribute to the Turkish literature by introducing targeting mechanisms recently used commonly in the world.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :