Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yardım ve Dayanışma Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 2 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Devlet tarafından verilen sosyal yardımlarda mükerrerliğin hesaplanması

Yazar kurumları :
Sosyal Yardım Uzmanı / T.C. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü1, Sosyal Yardım Uzman Yardımcısı / T.C. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü2
Görüntülenme :
798
DOI :
Özet Türkçe :

Yoksullukla mücadele alanında ülkemizde pek çok kamu kurum ve kuruluşu farklı muhtaçlık ölçütlerine göre, ayni ve nakdi yardımlar ile yoksul bireylere ve hanelere doğrudan veya dolaylı yardımlar yapmaktadır. Yapılan bu yardımlar ile yoksul vatandaşların temel gereksinimlerinin karşılanması ve daha refah bir yaşama sahip olmaları hedeflenmektedir. Söz konusu yardımların nüfusun en dezavantajlı kesiminde yer alan, özellikle yaşlılar, özürlüler ve çocuklar gibi grupları hedef aldığı düşünüldüğünde, sosyal yardım alan hanelerin aynı zamanda yaşlılık ve özürlü aylığından da faydalanıyor olma ihtimalleri yüksektir. Bu çalışma ile yapılan sosyal yardımlar ve yaşlılık ve özürlü aylığı alan haneler arasında bir mükerrerleşmenin olup olmadığı incelenmiş; yardımların mükerrerleşme oranının yoğun olduğu coğrafi bölgeler, aylık ortalama yardım miktarları ve hanelerde yaşayan ortalama birey sayıları gibi bazı istatistiki bulgulara yer verilmiş ve yapılan değerlendirmeler sonucunda sosyal yardım alanını düzenleyeme yönelik bazı politika önerilerinde bulunulmuştur.

Özet İngilizce :

For fighting against poverty in our country, many public institutions give social assistances to poor individuals and households in direct or indirect manner by using different eligibility criteria. By using these assistances the basic needs of poor households is to be met and the welfare of them is aimed to be achieved. Considering the target group of social assistances as the most disadvantaged group of the population like disabled, elderly and children it may be possible for them to benefit from elderly and disabled wages and as well as social assistances at the same time. Bu using this study, the duplication within households benefiting from social assistances, elderly and disabled wages simultaneously is considered, the regions where the duplication is highly concentrated, the amount of monthly average social assistance given, the average number of people living in house are investigated. By using these general evaluations a new policy is recommended to reform the social assistance field.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :