Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yardım ve Dayanışma Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 2 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Azerbaycan’da yoksulluğu önleme politikaları

Yazar kurumları :
Yalova Üniversitesi İDBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü1, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi2, Felsefe-Hukuk Enstitüsü3
Görüntülenme :
838
DOI :
Özet Türkçe :

Azerbaycan, Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra 1991 yılında bağımsızlığını kazanmış genç bir devlettir. Önce Çarlık Rusyası ardından da Sovyetler Birliği’nin bünyesinde yer almıştır. Bugünkü idari yapı Sovyetler Birliği’nden miras kalmıştır. Yapılan yeni düzenlemelere rağmen eski sistemin ağırlığı devam etmektedir. Yöneticilerin büyük bir bölümü eski sistemde de bu görevleri yerine getiren insanlardır. İdari yapıda yapılan ve yapılması planlanan bütün reformlar yönetici ve bürokratların aktif ya da pasif direnişi ile karşılaşmakta ve yavaş ilerlemektedir. Bu durum ise bürokrasinin dünyanın her yerinde yaşanan değişimlere karşı bir direnci olarak algılanabilir. Yeni yetişen genç yöneticilere görev verilmemesi de bürokrasinin bu tutumundan kaynaklanmaktadır. Azerbaycan’da bağımsızlıktan sonra, geçen süre içerisinde yeni bir devletin oluşturulabilmesi, ekonomik sistem değişikliği, iç ve dış siyasal gelişmeler, sıradan insanların hayatlarında büyük değişiklikler yaratmıştır. Pazar ekonomisine geçiş sürecinin ortaya çıkardığı sosyal ve ekonomik problemler henüz çözülememiş, yeni sistemin gereği olan kurumlar tam oluşturulamamıştır. İşsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlik sonucu ortaya çıkan yoksulluk ve yoksunluklar sosyal problemlerin en önemlileri olarak çözüm beklemektedir. Bu çalışmada Azerbaycan’da yoksulluğun azaltılması ile ilgili uygulanan politikalar incelenmektedir.

Özet İngilizce :

Azerbaijan is a young and independant country that gained its sovereignty in 1991 after the collapse of the Soviet Union. Azerbaijan was included first into Tsar Russia’s territories, later she was included in to the Soviet Union’s terrirories. Today’s administrative structure was inherited from the Soviet Union. The old system is still existing no matter of new regulations. Most of the administrators are the same people that did the same jobs in the old system. All of the reforms in the administrative structure that have been done and that are planing to be executed face active or passive resistance by administrators and bureauracracy and they advance very slowly. This situation shows that the bureaucracy all over the world resist to changes. The reason why the young managers are not trusted is mainly because of this bureaucracy’s approach. After the independence of Azerbaijan, the formation of new government, the change of economic system, and local and foreign political changes caused great changes in the people’s lives. The social and economical problems caused by transition into market economy have not been solved yet, new institutions required by new system have not been formulated. The most important problems waiting their solutions are poverty and deprivation caused by injustice in delivering of income and unemployemnt. In this work, policies such as reducing poverty in Azerbaijan have been analysed.

Anahtar kelimeler :
Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :