Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yardım ve Dayanışma Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 1 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

20.yüzyılın başında azerbaycan’da sosyal yardımlaşma ve dayanışma amaçlı vakıf ve dernekler

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Qafqaz Üniversitesi, Azerbaycan1
Görüntülenme :
1205
DOI :
Özet Türkçe :

20. yüzyılın başları Azerbaycan tarihine millî uyanış devri olarak geçmiştir. Rusya’da meydana gelen siyasî ve sosyal değişiklikler Azerbaycan’da “Hayriyecilik” ve “Maarifçilik” olarak adlandırılan vakıf ve dernek çalışmalarını hızlandırmıştır. Bu dönemde özellikle eğitim, kültür ve sağlık alanında “medeni-maarif cemiyeti” olarak adlandırılan birçok vakıf ve dernek faaliyet göstermiştir.
Bakü Müslüman Hayriye Cemiyeti, Neşr-i Maarif, Nicat, Saadet ve Sefa isimli kuruluşlar öne çıkan vakıf ve derneklerdir. Bu teşkilatların faaliyet alanları arasında okul açılması, öğrencilere burs verilmesi, tiyatro ve sanat gösterilerinin düzenlenmesi, gazete ve dergi çıkarılması, kitap bastırılması, sağlık hizmetleri vb. bulunmaktadır.
Bu çalışmada 20. yüzyılın başında Azerbaycan’da kurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın örneklerini içeren vakıflar ve dernekler incelenmiştir.

Özet İngilizce :

The early 20th century went down in the history of Azerbaijan as a national awakening period. Political and Social changes in Russia accelerated the work of foundations and associations which are called as Charity and Enlightenment in Azerbaijan. During this period, especially in the field of education, culture and health, many foundations and associations called as cultural and educational society have shown activity.
The private organizations such as, Baku Muslim Charity Society, Neshr-i Maarif, Nicat, Saadat and Safa are the prominent foundations and associations. Areas of activity between these organizations are the opening of the school, granting scholarships to students, theater and art shows, publication of newspapers, books, magazines and the health services.
In this study, Foundations and Associations that contain excellent samples of social assistance and solidarity which were established in Azerbaijan at the beginning of the 20th are examined.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :