Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yalova Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2011 , Cilt , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Yerel yönetimler arasi isbirliği modelleri: türkiye ve avrupa birliği ülkelerindeki yerel yönetim birlikileri üzerine bir inceleme

Yazar kurumları :
Trakya Üniversitesi1
Görüntülenme :
676
DOI :
Özet Türkçe :

Günümüzde gittikçe artan kentlesme oranı kentsel sorunlardaki artısı ve yetki kar-masasını da beraberinde getirmektedir. Kentsel yasamdaki sorunların ivedilikle ve etkin olarak çözülmesi yaĢamsal önem tasımaktadır. Kentsel yasamdan sorumlu yerel yönetimler günümüzde bazı sorunların çözümünde güç birliği yapmak zorunda kalmaktadırlar. Yerel yönetimler arası iĢbirliğinin kapsamı; altyapı hizmetlerinden bilgi alısverisine oradan da sosyal faaliyetlere kadar çok genis bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bu çalısmanın konusunu da yerel yönetimler arası isbirliği kavramı, türleri ve yerel yönetim birlikleri olusturmaktadır. Bu amaçla da yerel yönetimler arası iĢbirliği türleri ve yerel yönetim birliklerine iliskin hukuksal modeller hem teorik hem de uygulamalarda ortaya çıkan sonuçlarla analiz edilmistir. Uygulamaların daha iyi anlasılması amacıyla da Türki-ye ve bazı Avrupa Birliği ülkelerindeki yerel yönetim birliklerine örnekler verilmistir. Örnek verilen ülkelerdeki yerel yönetim birliklerinin yapısı, faaliyetleri ve mali kaynakla-rı karsılastırma yapılabilmesi açısından önemlidir. Verilen örneklerden de anlasılacağı gibi Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde yerel yönetimlerin isbirliği alanları ve sorum-lulukları farklıdır. Avrupa Birliği ülkelerinde bu tür isbirlikleri kentsel altyapı hizmetlerini gerçeklestirirken, Türkiye‟de bu tür faaliyetler gerçekleĢtirilememektedir. Türkiye‟de de yerel yönetimlerin isbirliği yapabilmesinde bir takım yasal engel ve modeller kaldırılmalı, önemli kamusal hizmetlerin yürütülmesinde yerel yönetim birliklerine sorumluluk ve bağlantılı olarak yeterli mali tesvikler sağlanmalıdır.

Özet İngilizce :

Urbanization level that is increasing highly at present day brings together the increase in urban problems and authority confusion. Solving the problems on urban life fastly and effectively carries a crucial importance. Local governments that are responsible for urban life have to make union of their forces in solving some problems at present day. The scope of inter local governments cooperation covers a large range from the basic facilities to exchange of knowledge and social activities. This article covers the inter local govern-ments cooperation concept, types and local government units. With this aim, the types of inter local governments cooperation and forensic models related to local government unions are analyzed with the results appeared in both theoretical and application. Some examples about the local government unions in turkey and European Union countries are given with the aim of better understanding. Local government unions‟ structure, activities and fiscal sources of the given countries are important for making comparison. As it can be understood from the examples given, the responsibilities and the fields of local gov-ernment cooperations in Turkey and European Union countries are different. In EU coun-tries such kind of cooperations processing urban infrastructure services, while in Turkey this kind of activities aren‟t processed much. Several legal barriers and models should be abolished in cooperation of local governments in Turkey, too in processing important public services, local government unions should take responsibility and connection ade-quate fiscal incentives should be provided.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :