Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Yalova Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2011 , Cilt , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Isletmelerġn pazarlama eylemlerini isletme performansi ile müsteri odaklilik, yenilik yapma ve örgütsel öğrenme arasinda ara değisken etkisi

Yazar kurumları :
Yalova Üniversitesi1
Görüntülenme :
511
DOI :
Özet Türkçe :

Araştırmadaki önemli temel değişkenler müşteri odaklılığı, yenilik yapma ve örgüt-sel öğrenmeyi ve bazı pazarlama eylemelerini ile performansı kapsamaktadır. İşletme performansı ile müşteri odaklılığı, yenilik yapma ve örgütsel öğrenme arasında pazarlama eylemlerinin ara değişken etkisi incelenmektedir. Literatür taramasıy-la yukarıda bahsedilen kavramlar arasındaki ilişkileri gösteren bir model geliştirilmiştir. Bu modeldeki ilişkiler hipotezlendirilmiş ve bunları test etmek için Türkiye’de farklı sektörlerdeki küçük ve orta boylu işletmelerden veriler elde edilerek hiyerarşik regresyon yöntemiyle çeşitli analizler yapılmıştır. Analizlerin sonuçlarından elde edilen bulgular literatürdeki araştırmaları destekler özelliktedir. Ayrıca bu analizler doğrultusunda uygu-layıcılara ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunulmaktadır.

Özet İngilizce :

Being customer oriented, innovation, organizational learning, some marketing activities and firm performance are the variables in this study. In this research mediating effect of marketing activities in the realationship between being customer oriented, innovation, and organizational learning and firm performance. A research model has been developed based on the literature research depicting the relations among these variables. Then, the relations in the model are hypothesized and tested using the data obtained from small and medium sized companies in different industries in Turkey with questionnaire forms. Next, hierarchical regression analysis has been conducted to test the hypotheses and some of the results are found to be congruent with the literature. Finally, some recommendations based on the results are made for applications and further researches.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :