Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Vergi Sorunları Dergisi

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 300

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Insan haklari avrupa mahkemesinin yakin tarihli içtihadinda mülkiyet hakki ihlalleri: n.k.m ve yehova şahitleri kararlari: ağir vergilendirme ve ayrimci vergilendirme

Yazarlar :
Yazar kurumları :
A1
Görüntülenme :
627
DOI :
Özet Türkçe :

Bu yazıda İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin yakın tarihli iki kararı incelenmektedir. Bunlardan ilki Macaristan’dan gelen N.K.M. davasıdır; vergilendirme ile mülkiyet hakkı arasındaki ilişkiyi ağır vergilendirme açısından değerlendirmektedir. Karar, %98 oranlı vergilendirmeyi orantılılık bakımından ele almaktadır. Fakat kararın geriye yürüme ile ilgili boyutları da bulunmaktadır. İkincisi ise Avusturya’da gelen Yehova Şahitleri davasıdır.  Kararda, vergi istisna ve muafiyet uygulamalarından din statü kriterine dayalı olarak yapılan muamele farklılığı mülkiyet hakkı yönünden değerlendirilmektedir. Kararın, Mahkemenin geçmiş içtihadına nazaran, önemli bir boyutu bulunmaktadır. Mahkeme, her iki kararda da Sözleşmenin ihlal edildiği sonucuna varmıştır. Bu yazı kararların içeriğini vergi bilgi havuzuna dâhil etmeyi amaçlamaktadır.

Özet İngilizce :

In this article, two recent decisions of the European Court of Human Rights are analyzed. First of these is the N.K.M. case; and it evaluates the relationship between taxation and property right in terms of heavy taxation. The decision addresses the 98% taxation in terms of proportionality. However, there are aspects of the decision regarding retroactivity. The second is the case of Jehovah’s Witnesses coming from Austria. In the decision, treatment differences in terms of tax exception and exemption practices applied based on the religious status criterion are evaluated with respect to property rights. The decision has an important aspect relative to the former case law of the Court. In both decisions, the Court concluded that the Agreement was violated. This article intends to include the contents of the decisions within the tax repository.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :