Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Vergi Sorunları Dergisi

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 298

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Gelir vergisi kanunu’nda yer alan oran farkliliklarinin ve vergi ertelemelerinin sosyal eşitlikler ve ekonomik eşitsizlikler bakimindan değerlendirilmesi

Yazarlar :
Yazar kurumları :
A1
Görüntülenme :
505
DOI :
Özet Türkçe :

Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan düzenlemelerden sosyal hayatı en çok etkileyenleri şüphesiz oranlarla ilgili olanlardır. Zira, vergi oranlarında yapılan değişiklikler vergi mükelleflerinin kazançlarını ve bununla beraber de yaşantılarını etkilemektedir. Bundan dolayı oranlar belirlenirken mükelleflerin sosyal yaşantıları da göz önüne alınmalıdır. Ayrıca, hükümetler vergi oranlarını belirlerken optimal vergi oranını yakalamaya çalışmalıdır. Mükelleflerin vergiye uyumu için adaletli bir vergi sistemi hem devlet hem de vatandaşlar açısından hayati öneme sahiptir. 1982 Anayasası’nda da yer alan mali güç ve adalet kavramları vergi kanunları hazırlanırken nazara alınmalıdır. Oranlarda yapılan değişiklikler vergi yüküne ve de mali güce etki ettiği için sosyal adalet açısından irdelenmelidir. Çünkü, vergi yükü artan mükelleflerde vergi kaçırma ve vergiden kaçınma eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Bunlar da vergi erozyonuna neden olarak devletin gelirlerinin azalmasına ve olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Vatandaşların vergi bilincini ve vergiye olan uyumunu pozitife çevirmek için vergi oranları adaletli olmalı ve vergi ertelemesi gibi vergi kolaylıkları uygulanmalıdır.

Özet İngilizce :

The provisions of the Income Tax Law that affect social life the most are undoubtedly the ones about the rates. Indeed, changes made in tax rates affect the earnings and thus the lives of taxpayers. Therefore social lives of taxpayers should also be taken into account when determining the rates. Besides, governments should try to catch the optimal tax rate when determining tax rates. A fair tax system is vital both for the state and for the citizens to ensure compliance of taxpayers with the taxes. The concepts of financial power and justice that may be found in the 1982 Constitution should be taken into account when preparing tax laws. Changes made in the rates should be analyzed in terms of social justice since they also have an effect on tax burden and financial power. The reason is that taxpayers whose tax burdens increase develop tendency towards tax evasion and tax avoidance. These, in turn, cause tax erosion and government revenues to be negatively affected and to decrease. In order to turn tax awareness and tax compliance of citizens into positive, tax rates should be fair and tax facilities such as tax deferrals should be applied.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :