Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Vergi Dünyası Dergisi

Yıl 2014 , Cilt , Sayı 389

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Aracı kurumlara borsa istanbul a.ş. tarafından verilen bedelsiz hisse senetlerinin vergi kanunları yönünden değerlendirilmesi

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Kurum Belirtilmemiş1
Görüntülenme :
738
DOI :
Özet Türkçe :

30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 138’nci maddesi uyarınca borsacılık faaliyetleri yapmak üzere kamu tüzel kişisi İMKB yerine özel hukuk tüzel kişisi olarak  Borsa İstanbul A.Ş. kurulmuş, Borsa İstanbul A.Ş. hisselerinin yüzde dördü İMKB’nin mevcut üyelerine, binde üçü İstanbul Altın Borsasının mevcut üyelerine eşit ve bedelsiz olarak verilmiştir. Borsa İstanbul A.Ş. tarafından aracı kurumlara verilen bedelsiz hisse senetleri kendi grubu içinde ve Sermaye Piyasası Kurulunun onayı ile devredilebilmektedir. Borsa İstanbul A.Ş. hisse senetlerinin daha önce elde edilmiş bir iştirak olmaksızın ve bedelsiz iktisap edilmesi, bu hisse senetleri ediniminin vergiye tabi olup olmadığı konusunda tartışmaları da beraberinde getirmiştir.

Borsa İstanbul A.Ş. tarafından borsa üyelerine İMKB üyelikleri nedeniyle kanuni zorunluluk olarak verilen bedelsiz hisse senetleri ticari faaliyet çerçevesinde satış, performans veya karlılığı arttırmak gibi amaçlarla karşılık beklenerek verilmediği için kurumlar vergisine tabi bir ticari kazanç söz konusu olmamaktadır. Bu işlemde Borsa İstanbul A.Ş. ile aracı kurumlar arasındaki ticari ilişkiye dayanmayan, Borsa İstanbul A.Ş’nin tek taraflı tasarrufu ile karşılıksız yani ivazsız olarak kendi hisse senetlerini aracı kurumlara vermesi söz konusu olup, bu işlem ivazsız intikal olarak veraset ve intikal vergisine tabidir. Borsa İstanbul A.Ş. tarafından aracı kurumlara verilen bedelsiz hisse senetleri teslimi KDV’den istisna edilmiştir. Aynı zamanda BSMV mükellefi olan aracı kurumların elde ettikleri bedelsiz hisse senetleri dolayısıyla lehe aldıkları bir para söz konusu olmadığı için bu işlem için BSMV hesaplanması gerekmemektedir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :