Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi ( Eski adı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi )

Yıl 2010 , Cilt 6 , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Tüketicilerin ürünlere olan ilgileniminin marka sadakati üzerindeki etkisi: sembolik nitelikteki bir ürün grubu için istanbul ili pilot çalışması

Yazar kurumları :
Karadeniz Teknik Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü1, Gümüşhane Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü2
Görüntülenme :
671
DOI :
Özet Türkçe :

Çalışmanın amacı, Tüketici İlgilenimi Profili Ölçeğinin Türkiye'de faktör yapısını sembolik nitelikteki bir ürün grubu için inceleyerek, ürün ilgileniminin marka sadakati üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ölçeğin yapı geçerliliğini ortaya koymak için İstanbul ilinde ikamet eden 400 tüketiciden yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilen verilere Faktör Analizi uygulanmıştır. Bu analiz sonucunda, ürün ilgilenimi değişkenlerinden ilgi ve hedonik değer tek bir faktör altında toplanırken, sembolik değer, risk önemi ve risk olasılığı değişkenleri ayrı ayrı faktörler altında toplanmışlardır. Ayrıca çalışmanın bir diğer ölçeği olan marka sadakatinin de geçerli ve güvenilir bir yapı olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra ürün ilgileniminin marka sadakati üzerinde güçlü ve pozitif yönde etkili olduğu uygulanan Regresyon Analizi ile saptanmıştır.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

The aim of study is to investigate factor structure of Consumer Involvement Profile in Turkey with a symbolic quality product group and so clarify the effect of product involvement on brand loyalty. In order to reveal structural validity of scale, factor analysis was conducted to data collected by face to face interview method on 400 consumers in the center of İstanbul. In this analysis, while interest and pleasure value are grouped come under a single factor, symbolic value, risk importance and risk probability variables under separate factors. It is also seen that the brand loyalty is other scale of study, is effective and reliable structure. It is also found by using regression analysis that product involvement has positive and strong effect on brand loyalty.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :