Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi ( Eski adı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi )

Yıl 2009 , Cilt 5 , Sayı 9

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Süreçlerde en zayıf halkanın bulunması: kısıtlar teorisi

Yazar kurumları :
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İİBF1
Görüntülenme :
649
DOI :
Özet Türkçe :

Kısıtlar teorisi, gerek varsayımları gerekse hedefleri açısından geleneksel birçok yaklaşımdan ayrılmakta ve yeni bir anlayış olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısıtlar teorisi, işletmenin amaçlarına ulaşmasını engelleyen sorunları belirlemeyi ve bu sorunları ortadan kaldırmak için gerekli değişiklikleri uygulamayı sağlayan bir yönetim disiplinidir. Bu teori, üretim, lojistik, dağıtım, proje yönetimi, araştırma ve geliştirme, satış ve pazarlama gibi birçok alanda faaliyet gösteren birçok küçük ve büyük işletmede son yirmi yıldır başarıyla uygulanmaktadır.
Bu çalışmada kısıtlar teorisinin teorik yapısı ortaya konulmaya çalışılarak konuya ilişkin temel kavramlar incelenmektedir. Ayrıca diğer yönetim yaklaşımları ile karşılaştırmaya gidilmeden teorinin işletmelere sağladığı yenilikler ve faydalar ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda kısıtlar teorisine ilişkin literatürde yer alan çalışmalar incelenmiş ve sonuç olarak teorinin, amaçlara ulaşmayı engelleyen sorunların belirlenmesi ve ortadan kaldırılmasında klasik yaklaşımlara göre daha etkili çözümler sunduğu belirlenmiştir.

Özet İngilizce :

The Theory of Constraints is a new approach and different from many traditional approaches both for it’s assumptions and objectives. The Theory of Constraints is a management discipline which provides the determination of the factors which hinders a company reaching its objectives and the application of necessary changes to remove these factors. This theory has been successfully applied by a lot of small and big enterprises that have operations in manufacturing, logistics, distribution, project management, reseach and development, sale and marketing for the last two decade.
In this study, the theoretical framework of the Theory of Constraints and its fundamental conceptions are examined.. In addition, innovation and benefits which the theory provides for enterprises are displayed without making a comparison with other management approaches. In the direction of this purpose, studies related to theory of constraints in the literature are analyzed and it is determined consequently that this theory offers more effectual solutions than classical approaches for determining and eliminating problems that obstruct achieving goals.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :