Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi ( Eski adı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi )

Yıl 2006 , Cilt 2 , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kente uzaklığın kırsal aile yapısına etkileri

Yazar kurumları :
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi1
Görüntülenme :
677
DOI :
Özet Türkçe :

Bu araştırmada, kente uzak ya da yakın olmanın kırsal aile yapısındaki bazı göstergeler açısından sonuçları incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Sivas İli araştırma alanı seçilmiş ve kente uzak ve yakın köyler saptanmıştır. Örnek hacminin belirlenmesinde gayeli örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Böylece 60 anket kente uzak ve 60 anket’te yakın köylerdeki aile reislerine uygulanmıştır.
Kente yakın olan köyler kente uzak yaşayanlara göre bazı kentsel davranışlar ve düşünceler bakımından farklılık göstermektedir. Aile şekli, aile genişliği, başlık parası, eğitim, gelir, ulaşım, ürünlerin pazarlanması gibi faktörler uzak köylerin aleyhine gelişmiştir. Bu yönlerden kente uzak olan köyler olumsuzluklar yaşamaktadır.
Sonuç olarak; kırsal alanda bir reform çalışmasının yapılması, ihtiyaç ve önceliklerin belirlenmesi, alternatif istihdam alanlarının yaratılması her iki köy grubu için de gerekmektedir.

Özet İngilizce :

In this research, the results of living far away from urban area or dwelling near it were examined regarding some indicators in rural family structure. To do this, the province of Sivas was chosen as the research area and the villages which are far away from the city, and which are near the city were determined. Aimed sampling method was used to determine the sample volume. Therefore, 60 questionnaires were applied to families living far from city and 60 were applied to those living near urban area.
When compared to those living far away from city, villages near urban area show a difference with respect to some urban attitudes and thoughts. Family structure and wolth, money given to bride’s father, education, income, transportation, and marketing goods are factors which are disadvantageous sides of living far away from city.. The villages far away from the city experience negatives with regard to those conditions.
In conclusion; it is necessary for both village group that a reform be introduced in rural area, needs and priorities be determined, and alternative employment areas be created.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :