Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi ( Eski adı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi )

Yıl 2010 , Cilt 6 , Sayı 12

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Gelişmekte olan piyasalarda finansal derinleşme ve büyüme ilişkisi: panel veri analizi

Yazar kurumları :
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü1, Gaziosmanpaşa Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü2, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Devrek MYO3
Görüntülenme :
541
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada finansal derinleşmenin büyüme üzerindeki etkileri test edilmiştir. Bu amaçla verilerine ulaşılabilen Türkiye'nin de dahil edildiği 10 gelişmekte olan piyasa için 1992–2007 dönemini kapsayan ve panel veri tekniğini kullanan analiz yapılmıştır. Analiz sonuçları, "finansal sistemin gelişmesi ve derinleşmesiyle ekonomide yaratılan fonların daha etkin kullanımı sonucu ekonomik büyümenin artacağı" öngörüsünü desteklemiştir. Finansal derinleşme ölçülerinden banka kredileri/GSYİH, M3/GSYİH ve piyasa kapitalizasyon oranlarının kişi başına geliri pozitif etkilemesi teoriyi desteklemektedir. M2/GSYİH ve özel sektöre verilen krediler/ GSYİH oranının büyümeyi negatif etkilediği sonucu teorik tutarlılıkla çelişmektedir.

Özet İngilizce :

In this study the effects of financial deepening on growth are tested using panel data analysis. For this purpose, the data, which cover the 1992-2007 period from 10 different countries, including Turkey, are used. The results support the hypothesis that financial deepening contributes positively to economic growth through more efficient use of funds. Bank credits/GDP, M3/GDP and the ratio of market capitalization, which are among the measures of financial deepening, affect per capita income positively, supporting the theory. On the other hand, M2/GDP and private sector credit/GDP ratios affect growth negatively, contradicting the theory.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :