Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi ( Eski adı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi )

Yıl 2009 , Cilt 5 , Sayı 10

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ekonomik özgürlükler ve demokrasi ile ekonomik performans arasındaki ilişkinin zaman serileri ile analizi: türkiye örneği

Yazar kurumları :
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İİBF1, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi SBE2
Görüntülenme :
745
DOI :
Özet Türkçe :

Ekonomik özgürlükler ve demokrasi kurumsal yapıyı belirleyerek ekonomik performansı etkilemektedir. Literatürde baskın olan görüşe göre ekonomik özgürlükler ekonomiye olumlu katkıda bulunmaktadır. Demokrasi ile ekonomik performans arasındaki ilişki ise tartışmalıdır. Türkiye için 1970-2005 arası zaman serilerini kullanarak yaptığımız bu çalışmada ekonomik özgürlüklerle ekonomik performans arasında pozitif bir ilişki bulunurken; demokrasinin ekonomik performansa etkisi üzerine kesin bir yargıya varılamamıştır. Çünkü kullanılan modellerin bazısında pozitif, bazısında negatif ilişki bulunmuştur.

Özet İngilizce :

Economic freedom and democracy, by determining institutional structure, affect economic performance. According to predominant view in the economic literature, economic freedom contributes positively to economic performance. However, the nexus between democracy and economic performance is disputed. In this study, by using the time series data of 1970-2005 for Turkey, we found positive relationship between economic freedom and economic performance, while we could not reach a definite verdict in regarding to impacts of democracy on economic performance since we found both negative and positive relation depending on the model used.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :