Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Sosyal Bilimler Eğitimi Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 1 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersinden beklentileri ve bu beklentilerin karşılanma düzeyleri

Yazar kurumları :
Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı İlköğretim Bölümü 1
Görüntülenme :
876
DOI :
Özet Türkçe :

Öğretmenlik uygulamasında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının beklentileri ve bu beklentilerinin ne düzeyde karşılanıp karşılanmadığını incelemek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini; 2010-2011 eğitim öğretim yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde öğrenim görmekte olan son sınıf öğretmen adayları, örneklemi ise Kırşehir Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim görmekte olan son sınıf öğretmen adayları(N=90) oluşturmaktadır. Araştırmada, varolan bir durumu betimlemeyi amaçlayan tarama modeli bir çalışma yürütülmüştür.Araştırmanın verileri Likert tipi ölçme aracı kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi ve Pearson's r değerinden yararlanılmıştır. Bu değerlere göre, öğretmen adaylarının beklentileri ve bu beklentilerinin karşılanma durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Cinsiyet ve öğretim türü değişkenine göre bağımsız t-testine, bakılmıştır. Öğretmen adayları, öğretmenlerden, öğrencilerden, idarecilerden, danışmanlardan ve öğretmenlik uygulaması dersinden en yüksek düzeyde beklentilerle öğretmenlik uygulaması sürecine başlamaktadırlar Öğretmen adaylarının tüm alt boyuttaki beklentileri en yüksek düzeyde olmasına karşılık, beklentilerin karşılanma düzeyi beklenilenin bir alt düzeyinde gerçekleşmiştir. Beklenti düzeyinin en yüksek olduğu alt boyut öğretmenlik uygulaması dersi iken, beklentilerin en az düzeyde karşılandığı boyut ise öğrenci olmuştur.

Özet İngilizce :

This study was performed in an attempt to examine the expectations of preservice social studies teachers in the context of the teaching practice and fulfilment levels of these expectations. While the population of the study is comprised of the senior class preservice teachers receiving education at Kırşehir Ahi Evran University during the school year of 2010-2011, the sample is comprised of the senior class preservice teachers (N=90) receiving education in the Department of Primary Education Social Studies Teaching of Kırşehir Teachers College. A screening model study, which aims to describe a present situation, was conducted in the research. The data of the study were collected via a Likerttype scale. Percentage, frequency, arithmetic mean, t-test and Pearson's r value were used for the analysis of the study data. According to these values, the expectations of preservice teachers and fulfilment levels of these expectations were tried to be revealed. The independent t-test was checked in accordance with the variable of gender and teaching type. Preservice teachers start the process of teaching practice with the highest levels of expectations from teachers, students, administrators, consultants and the lesson of teaching practice. Although the expectations of preservice teachers were at the highest level in all lower dimensions, the fulfilment level of their expectations was recognised in a lower dimension than the expected. While teaching became the lower dimension with the highest level of expectation, student became the dimension where the expectations were fulfilled at the lowest level.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :