Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 3 , Sayı 12

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Vatandaşlık bilinci üzerine: ege üniversitesi, iletişim fakültesi öğrencilerinin bilgi, vatandaşlık ve sivil toplum kuruluşlarına bakış açılarını sorgulayan bir araştırma

Yazar kurumları :
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi1
Görüntülenme :
583
DOI :
Özet Türkçe :

Vatandaşlık kavramı Antik çadan günümüze birçok farklı anlamda karımıza çıkmaktadır. Tebaadan vatandalıa geçi sürecinde toplumsal deiim faktörleriyle beraber vatandalık kavramı da biçimlenmi ve yenilenmitir. Günümüzün en önemli silahlarından biri olan bilgi ise, vatandalık bilincinin olumasında önemli bir yere sahiptir. Günümüz toplumu Bilgi Toplumu olarak anılsa da, bilginin herkese eit ve tarafsız olarak aktarılmadıı yaanan bir gerçektir. Bu manada toplumda birçok konuda yaanan bilgi açıı, bireylerin toplumsal değişim sürecinde; hak ve özgürlüklerle birlikte ödev ve sorumluluklarının bilincinde olmaları açısından da kendini göstermektedir. Yukarıda vurgulanan hususlar temel alınarak hazırlanan bu çalıma, günümüz toplumunda yaayan insanların nasıl bir toplumsal yapı içerisinde varlıklarını sürdürdükleri ve bu toplumsal yapıyı/yapıdan bir vatanda olarak ne ölçüde etkiledikleri/etkilendiklerini esas alan bir mantıktan hareket edilerek hazırlanmıtır. Çalıma, yaama yeni atılan Ege Üniversitesi letiim Fakültesi 1. Sınıf örencilerinin vatandalık olgusuna bakı açılarını sorgulayan anket sonuçlarıyla tamamlanmıtır.

Özet İngilizce :

The term of citizenship has come across in different meanings since the Antique Era. Citizenship term, in the transition process from subject to citizen with the social change factors, has been also formed and renewed. Information which is the one of the most important weapons of the present day has a major position to consist of citizenship mind. Although society of nowadays calls "information society", it's a fact that information isn't distributied to everyone equally and fairly. In this regard, info-gap which is lived at society in many cases stand out in social change process of people with the justice and liberty, in the way of conscious of duty and commitment. This study which has prepared by taking the base of points that are emphasized above, is prepared on the base of logic that how nowadays people living in social structure, keep on their existency, and how they are influenced from this social structure and how they effect this structure as a citizen. Paper has been fulfilled with the survey results of inquisitorial point of views of the freshmen of Ege University, Faculty of Communications.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :