Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 3 , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kültürel, yapısal ve işlevsel açıdan doğu karadeniz’de yaylacılık ve yayla şenlikleri (hıdırnebi ve kadırga yaylaları örneği)

Yazar kurumları :
Ondokuz Mayıs Üniversitesi1
Görüntülenme :
542
DOI :
Özet Türkçe :

Yaylalar; yazın çıkılan, yüksek ve serin konaklama yerleridir. Bu mekânlar, yerleim yerlerinin dıında; hayvan otlatmak, tarım yapmak veya dinlenmek için kullanılan alanlardır. Yaylalara yılın belirli zamanlarında çıkılarak; belirli sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlerin gerçekletirilmesi olayı Dou Karadeniz’de yüzyıllardır geleneksel olarak sürdürülmektedir. Bu geleneksel yapı, yaylacılıın, yayla ekonomisinin, yayla kültürünün ve yayla turizminin özünü oluturur. Sosyal ve ekonomik artlara balı olarak yaylacılık geleneinde de birtakım yapısal ve ilevsel deiiklikler gözlemlenmektedir.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Pastures are a chilly settlement place in where people clime up and settled. Those places, cited outside the suburbs were used to animal breeding, cultivation or even for occasional resting. Climbing up to the pastures on a certain time of a year, being fallowed some practices such as devised social, cultural and fiscal events is a kind of cultural tradition, which has been applied for centuries in the Eastern Black-Sea territory. This traditional structure of pasture is a kind of main core of pasturing, pasture economy, pasture culture and also pasture tourism. In the pasture tradition cold be examined some kind of structural and functional diversities depending on the social and economic conditions.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :