Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 4 , Sayı 17

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Demokrasiye geçiş sürecinde cumhuriyet halk partisi muhalifi bir gazete: yeni türkiye

Yazar kurumları :
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü1, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü2
Görüntülenme :
600
DOI :
Özet Türkçe :

1946 yılı, Türkiye'de çok partili hayata geçişin bir başlangıcıdır. şüphesiz, demokratik bir idare istemine doğru atılan bu adım, en canlı biçimde, basın üzerinde kendini göstermiştir. O zamana kadar tek parti idaresi altında söylenilmesi, yazılması güç olan pek çok şeyin ifade edilebilmesi basında büyük bir hareketlenmeye neden olmuştur. Bu dönem, kimi zaman basın konusunda atılan olumlu adımlar, kimi zaman da basına getirilen kısıtlamalarla içinde bir çelişkiyi de barındırmakla beraber, oldukça çalkantılı ve renklidir. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) iktidarına muhalif yayınların artmaya başladığı dönemin ilk yılında Yeni Türkiye gazetesi de bir muhalif ses olarak yayın dünyasına katılır ve kısa süren yayın hayatı boyunca CHP iktidarını eleştiren çizgisini sürdürür.

Özet İngilizce :

The year 1946 has been the starting point towards a multi-party period of the Republic of Turkey. Undoubtedly, this step toward a democratic goverment prompt, the press has shown itself over in the most vivid manner. The expression of many ideas difficult to be said and written under the administration of a single party until then has caused a major mobilization in the press. This period is turbulent and vivid for containing a dilemma including some positive steps as well as some restrictions over the press, concurrently. In the first year of the period where there is an increase in the number of dissenting publications against the government of The Republican People's Party (CHP), the newspaper, Yeni Türkiye, enters into the publishing world and continues its dissenting policy against CHP in its brief press period.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :