Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 3 , Sayı 10

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

çocuklara verdiği dersler açısından la fontaine’in fablları

Yazar kurumları :
Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi Türkçe Egitimi Bölümü1, Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi Fransız Dili Egitimi Bölümü2
Görüntülenme :
730
DOI :
Özet Türkçe :

Çocuklar tarafından algılanması güç kavramların somut olaylarla canlandırılarak anlatıldıgı fabllar, önemli bir egitim aracı olarak kabul edilebilir. Hayvanların ve nesnelerin insana özgü davranıslarda bulunması, düsle gerçegi iç içe yasayan çocuklar için tanıdık bir dünyanın kapılarını aralar. Bu yüzden fabllar küçük yaslardan itibaren çocukların ilgisini çeker. Fabl üstadı olarak bilinen La Fontaine, çocuklar tarafından çok okunmus ve hala da okunmakta olan bir sairdir. Eserlerini çocuklar için yazmamıs olan La Fontaine’in çocuklara okutulması sorunu tartısmalara yol açmıs, bazıları sairi çocuklara kötü telkinlerde bulunmakla itham etmislerdir. Oysa La Fontaine’de anlatılan her fabl, çok derin anlamlı, düsündürücü bir ahlak, ibret ve hayat dersi tasımaktadır. Bunların her biri üzerinde çocukları konusturarak içindeki dersleri onlara buldurarak, unutamayacakları birtakım hayat dersleri edinmeleri saglanabilir. Fablların seçiminde ve fabllarda yer alan derslerin çocuga buldurulmasında ögretmenin iyi bir rehber ve yönlendirici olması çok önemlidir. Bu çalısmada, La Fontaine’in fablları, çocuklara verdigi ahlaki dersler açısından incelenmis ve tematik olarak sınıflandırılmaya çalısılmıstır.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Fables, in which notions that are hard to understood by children are animated with concrete events, are accepted as an important educational appliances. Animals and objects having the human-specific behaviours open the door of a familiar world to children whom live the truth within the dream. Because of this, fables arouse interests of chidren. Known as the master of fables, La Fontaine, is a poet who has been read by children and is still being read. La Fontaine, which is not written for children, causes arguments as it is taught to children, some people blames the poet for inculcating the children in a wrong way. However, each fable given in the La Fontaine has a deep meaning, thought-provoking morals, exemplary life lessons. By making children speak on each of these and making them find the lessons, they could be provided with some memorable life lessons. In choosing fables and making children find the lessons, teacher's being a good guide and being a leader is very essential. In this study, La Fontaine fables are analysed in terms its giving ethical values to children and are tried to be classified thematically.

Anahtar kelimeler :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :