Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 4 , Sayı 19

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

1844-1845 tarihli temettüat defterine göre kütahya sancağı dazkırı kazası evciler köyü\\\\\\\\\\\\\\\'nün sosyal ve ekonomik yapısı

Yazar kurumları :
Dumlupınar Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü1
Görüntülenme :
810
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada, H.1260-1261/M.1844-1845 yılında Hüdavendigâr Eyâleti, Kütahya Sancağı Dazkırı Kazası'na bağlı bir köy olan Evciler'in 7704 numaralı temettüat defterinden faydalanılarak, sosyal ve ekonomik yapısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu köyde yaşayan insanlar başta geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadırlar.İncelenen dönemde köyde buğday, arpa, melaz, burçak ve afyon üretilir, büyükbaş, küçükbaş ile yük ve binek hayvanları yetiştirilirdi. Bunun yanında köyde belirleyici bir iş kolu ise nakliyeciliktir. Aynı zamanda köyde dülger, arabacı, hizmetkâr, çoban da vardır. Bu arada köyde yaşayan hane reislerinin tarım, hayvancılık ve meslek gelirleri ortaya konulmuştur. Sonra ödemiş oldukları vergi-yi mahsus ve aşar üzerinde durularak vergi yükleri tespit edilmiştir.

Özet İngilizce :

The present study aims at setting forth the social and economic structure of Evciler village in State of Hüdavendigar, Kütahya District, Dazkırı town in the year 1260– 1261 (Hijri)/1844–1845 (Gregorian) making use of the temettiat register numbered 7704. The people living in this village live on agriculture and animal husbandry. In the period studied, wheat, barley, melaz, vetch, and opium would be grown, and cattle, sheep, goats, pack animals and mounts would be raised in the mentioned village. Besides these, shipping was another distinctive job done by the villagers. Also, there were carpenters, coachmen, servants and shepherds. Moreover, agriculture and animal breeding incomes and salaries were presented in this study. Later, private taxes and tithe were studied and their tax charges were calculated.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :