Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 7 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Türkiye idman cemiyeti ittifakı (tici) dönemi milli ruh ve milli temsil, siyasi ve milli propaganda ile ülkeyi tanıma-tanıtma çabaları

Yazar kurumları :
Balıkesir Üniversitesi, Eğitim Fakültesi1
Görüntülenme :
646
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmada, Türk sporunu yöneten Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı‟nın (TİCİ) ülkenin sosyal, temsili, milli ruh, sosyal, siyasi ve sportif ortamına bağlı olarak hazırlanan nizamnamesinde ki kuruluş amaçlarından bir kısmıdır. Sporun bizzat uygulanması dışında, bir araç olarak sporun toplum içerisinde hangi fonksiyonları yerine getirmesi ve yapılan faaliyetlerin bunların hangi düzeyde gerçekleştiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, tarama yöntemi ile yapılmış betimsel yöntem kullanılmıştır. Türkiye‟de modern sporların TİCİ (Türkiye İdman Cemiyeti İttifakı) öncesi gelişimi ve TİCİ Dönemine ait bilgileri, TİCİ dönemine ait kongre zabıtlarının incelenmesi ve döneme ilişkin süreli ve süresiz birincil kaynakların taranması ile elde edilmiştir. TİCİ‟ye göre sporun toplumda yerine getirmesi gereken fonksiyonlardan bir kısmı olan milli ruh, milli temsil, siyasi ve milli propaganda ile sınıflandırılan başlıklar incelenmiş olup ülkeyi tanıma ve tanıtmak adına yapılan çalışmalar araştırılmıştır.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

This study includes one part of establishment goals in the regulation of the Union of Turkish Training Associations (TICI) which managed Turkish sports depending on the country‟s social representative, national spirit, social, political and sportive atmosphere. Except for personally practicing of sport, it has been aimed to determine that the sport as a tool implemented which functions in the society and the sport activities, which were done, came true in what level. In the study, a descriptive method which was done with a survey has been used. The data belonging to the period before TICI and the one during TICI of modern sports in Turkey has been obtained by the way of examining the congress records and searching of periodical and not periodical first resources during that period. According to TICI, the titles classified with national spirit, natural representation, political and national propaganda which was one part of functions, the sports were supposed to implement in the society, have been examined and the studies which were done with the aim of country recognition and presentation have been searched in this study.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :