Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 8 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Relationship between hierarchic - spatial differentiation of social structure and population size of municipalities in turkey: evidence from the election case of local administration in 2004

Yazar kurumları :
Trakya Üniversitesi İİBF1
Görüntülenme :
670
DOI :
Özet Türkçe :

Turkey, whose population is young and dynamic, is a country where social change has a high acceleration. This circumstance has led to a spatial heterogeneity of social structure in the scale of campuses. Almost all the municipalities differ significantly from each other. In results of statistical applications, it was possible to conclude that there is a relationship between spatial differentiation of social structure indicators (PDI, PIDI) and population sizes in municipalities. This relationship also supports that there was a differentiation of graded spatial social structure among municipalities in the Turkey of 2004. It is possible to make contact with this to the spatial differentiation that moves in parallel with population size and is in transition degree from a community to a society.

Özet İngilizce :

Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan Türkiye, sosyal değişmenin yüksek ivmeli olduğu bir ülkedir. Bu durum, yerleşkelerin kademesinde sosyal yapının mekansal heterojenliğine yol açmaktadır. Türkiye, genç ve dinamik nüfusa sahip bir ülke olarak sosyal değişimin yüksek ivmeli olduğu bir ülkedir. Bu durum ise, nüfusun sosyal yapısının yerleşkeler ölçeğinde mekânsal heterojenliğine yol açmaktadır. Hemen her yerleşim birimi, bir diğerinden ciddi farklılıklar göstermektedir. Yapılan istatistiksel uygulamalar sonucunda mekansal-kademeli sosyal yapı farklılaşması göstergeleri (siyasal ilgisizlik ve siyasal çözülme endeksleri) ile yerleşim birimlerinin nüfus hacimleri arasında ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Bu ilişki ise 2004 Türkiyesinde yerleşim birimleri arasında kademeli bir mekâna dayalı sosyal yapı faklılaşmasının yaşandığını desteklemektedir. Bunu nüfus büyüklüğüyle paralel olarak hareket eden cemaatten cemiyete geçiş derecesindeki mekana dayalı farklılaşmayla ilişkilendirmek mümkündür.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :