Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 7 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Primiparas knowledge on infant health and its relationship with demographic features in konya (turkey)

Yazar kurumları :
Department of Public Health, Meram Faculty of Medicine, Selcuk University1, Florence Nightingale College of Nursing, Istanbul University2, Health Directorate3,
Görüntülenme :
610
DOI :
Özet Türkçe :

Aim: This study was performed to determine the primiparas knowledge level on issues related infant health and its relationship with their demographic features. Methods: This descriptive and cross-sectional study was applied to 322 primiparas who were delivered at Dr.Faruk Sükan Maternity and Child Hospital in Konya city, in Turkey. Data were collected by using a questionnaire which concerns the demographic features, antenatal care and thirty issues related infant health for measurement of mothers; knowledge level. Results: Of the primiparas, 22% was < 19 years old, and educational level was primary school in 72% of the mothers. Mothers; knowledge scores were 44.6±12.4 in hundred points in all subjects. There was significant relationship between primipara mothers' educational level, her husband's educational level, number of the antenatal monitoring and total knowledge point related with infant health and knowledge scores on infant feeding and infectious diseases. Conclusion: Nominee mothers' educational level must be improved and the frequency of the antenatal monitoring must be increased because primiparas knowledge level on infant health is inadequate in Turkish population.

Anahtar kelimeler :
Özet İngilizce :

Amaç: Bu çalışma, primipar annelerin bebek sağlığı ile ilgili konularda bilgi düzeylerini ve onların demografik özellikleri ile ilişkisini tanımlamak için yapıldı. Yöntem: Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma, Konya il merkezinde Dr.Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde doğum yapan 322 primi par anneye uygulandı. Veriler demografik özellikler, antenatal bakim ve annelerin bilgi düzeylerini ölçmek için bebek sağlığına ilişkin 30 konu ile ilgili bir soru formu kullanılarak toplandı. Bulgular: Primipar annelerin %22'si 19 yaş ve altında ve %72'sinin eğitim düzeyi ilkokuldu. Annelerin bilgi puanı bütün konularda yüz puan üzerinden 44.6±12.4'dü. Primipar annelerin eğitim düzeyleri, eşlerin eğitim düzeyi, doğum öncesi izlem sayıları ile bebek beslenmesi bilgi puanı, enfeksiyon hastalıkları bilgi puanı ve bebek sağlığına ilişkin toplam bilgi puanı arasında önemli ilişki vardı. Sonuç ve öneriler: Türk toplumunda, primipar annelerin bebek sağlığı hakkında bilgi düzeylerinin yetersizliğinden dolayı anne adaylarının genel öğrenim düzeyleri yükseltilmeli ve doğum öncesi izlem sıklığı artırılmalıdır.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :