Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 7 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

öğretmenlerin web 2.0 araçlarından haberdarlığı, kullanım sıklıkları ve amaçlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi

Yazar kurumları :
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi1
Görüntülenme :
809
DOI :
Özet Türkçe :

Günümüzde Web 2.0 araçları giderek kullanımı yaygınlaşmaktadır. Günlük hayatta kullanımı yaygınlaşan Web 2.0 araçlarının öğrenci ve öğretmenler tarafından eğitimde etkin olarak kullanılması da gündeme gelmektedir. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin Web2.0 araçlarına yönelik haberdarlık durumlarını, bu araçları kullanım sıklıklarını ve kullanım amaçlarını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen bir anketle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen hizmet içi eğitim kursuna katılan toplam 183 öğretmenden veriler toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, öğretmenlerin Facebook, MSN ve video paylaşım sitelerinin varlığından haberdar oldukları, günlükleri ve Podcast'in varlığından haberdar olmadıkları bulunmuştur. Öğretmenlerin Facebook'u haftada bir veya birkaç gün, MSN'yi sıklıkla, Wikipedia, Web Günlükleri ve Podcast'i hiç, Video Paylaşım Siteleri'ni ayda bir veya birkaç gün ve haftada bir veya birkaç gün kullananların ağırlıkta olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenler ağırlıklı olarak Facebook, MSN ve video paylaşım sitelerini iletişim ve eğlence; Wiki, Podcast ve Web günlüklerini ise bilgi edinmek amaçlı kullanmaktadır.

Özet İngilizce :

Web2.0 technologies have been becoming widespread and used increasingly in nowadays. These tools could be used effectively in education. The aim of this study is to examine the awareness of the teachers about Web2.0 tools, frequency of their usage and the purposes of usage in terms of different variables. By this purpose, data was collected by a survey, which was developed by researcher, from 183 teachers who attended in-service training of Ministry of Education. As a result of data analysis, it is founded that teachers were aware of Facebook, MSN and VSS while they weren't aware of Weblogs and Podcast. Teachers are predominantly using Facebook once a week, using MSN everyday, using VSS a few days in a week and they are not using Wikipedia, Weblogs and Podcast. The teachers are predominantly using Facebook, MSN and VSS for fun and communication, using Wiki, Podcast and Weblogs for accessing information.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :