Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2011 , Cilt 8 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Kentleşme-kentlileşme sürecinde sivil toplum örgütlerinin rolü: ankara’da bir semt derneği ve gecekondu mahallesi örneğinde bir değerlendirme

Yazar kurumları :
Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi1, Başkent Üniversitesi SBF Sosyal Hizmet Bölümü2
Görüntülenme :
608
DOI :
Özet Türkçe :

Ülkemizde süregelen kentleşme-kentlileşme tartışmaları bugün, kentsel katılım ve yerel demokrasi kavramları ile daha da zenginleşmiştir. Bu çalışmada, kentsel katılım kavramı ve katılımın gerçekleşmesinde sivil toplumun algılanma biçimi; Ankara’da bir semt derneği ve bu derneğin temsil ettiği semtin sakinleri örneğinde tartışılmıştır. Çalışma, Ankara Çiğdem Mahallesi’nin hemen yanı başında bulunan ve bir gecekondu mahallesi özelliğinde olan Şirindere Mahallesi sakinleri ile her iki mahalleyi de temsil etmek üzere kurulmuş olan Çiğdemim Derneği arasındaki ilişkileri ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırma sonucunda, bu ilişkinin kentsel katılım tablosundan uzak olunduğu görülmüştür. Kentleşme-kentlileşme sürecinde sivil toplum örgütlerinin yeri ve katılımın önündeki engellerin aşılmasında karşılıklı diyalog ve etkileşimin önemi vurgulanmıştır.

Özet İngilizce :

The discussion on urbanization in Turkey is now enriched by the concepts of urban participation and local democracy. This study is based on a research conducted for understanding the relationship between gecekondu and civil society in the frame of participation and urban participation. In the study, which aims to present the relation between Şirindere neighborhood and an NGO as a neighborhood organization “Çiğdemim” in Çiğdem district, Ankara; the results show that the picture was far away from integrated participation for the neighborhood citizens. The place of civil society in the urban participation and the role of dialogue and interaction in overcoming the obstacles are emphasized.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :