Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 7 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ilköğretim öğrencilerinin fen ve teknoloji dersinde gördükleri konulardaki kavramları günlük yaşamla ilişkilendirebilme düzeyleri

Yazar kurumları :
Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü1, Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü2
Görüntülenme :
788
DOI :
Özet Türkçe :

Bilgi bireyin ihtiyacına ne düzeyde hitap ederse, öğrenmenin de o düzeyde yüksek olması beklenir. Bu anlamda bireylerin günlük yaşamları ile okuldaki konuları ilişkilendirebildikleri düzeyde, birey öğrenmeye daha ilgili olacaktır. Bu çalışma, ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersinde görmüş oldukları kavramları, günlük yaşamda karşılaştıkları problemlerin çözümünde ne düzeyde kullandıklarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, genel tarama modellerinden olan tekil tarama modelinden yararlanılmış ve Kırşehir il merkezinde bulanan ilköğretim okulları 6. ve 7. sınıf öğrencileri evreni oluşturmuştur. Örneklem grubu, 6. ve 7. sınıf öğrencilerinden "kolay ulaşılabilir durum örneklemesi" kullanılarak seçilmiştir. Araştırma için veri toplamada, araştırmacılar tarafından geliştirilen "soru formu" kullanılmış ve ölçme aracının geçerlik çalışmaları yapılmıştır. Öğrencilerin, ilköğretim 6. ve 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde görmüş oldukları konularda geçen kavramlar belirlenmiş ve öğrencilerden bu kavramları günlük yaşamla örneklendirmeleri istenmiştir. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 13.0 programı kullanılarak; t-testi analizi, yüzde (%), frekans (f), aritmetik ortalama ( X ), standart sapma (SD) değerleri elde edilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda, öğrencilerin en çok zorlandıkları ve kavram yanılgılarına sahip oldukları ünite madde ile ilgili ünitelerdeki kavramlar iken, öğrencilerin en çok doğru cevaplarının Işık ve Ses ünitesinde geçen kavramlarda olduğu görülmektedir. Ayrıca öğrencilerin demografik özelliklerine göre Fen ve Teknoloji dersinde gördükleri kavramları, günlük yaşamla örneklendirebilme durumları arasında anlamlı farklılaşma görülmemektedir.

Özet İngilizce :

At what level knowledge addresses a person's demand, learning is expected to become at that high level. At that sense, a person will be more interested to learning in which level s/he correlates school topics with daily life. This study was made in order to determine at what level 6. and 7. th grade students use the concepts seen in science and technology class. In this research, it was taken advantage of individual survey model from the general survey model and the universe was made of 6. and 7.th grade secondary school students in central Kırşehir. The sample group was selected from 6. and 7.th grade students by using "easily reachable state sample". In order to collect data fort his research, "questionnaire form", developed by researchers, was used and its validity studies were made by researchers. The concepts which 6th. and 7th grade primary school students have seen in science and technology class' topics were defined and students were wanted to sample these concepts with daily life. By using SPSS 13.0 program on computer to analyze research data; t-test analysis, percentage (%), frequencies (f), mean ( X ) and standard deviation (SD) values were evaluated. From the research findings, while the unit students have most difficulty and misconceptions was the concepts of the unit related to matter, it was seen that they have the most correct answers at the concepts of light and sound unit. Also, according to students' demographic properties, a meaningful relation was not seen between concepts students seen at science and technology class with their sampling of daily life situations.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :