Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 7 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Görev ve ego yönelimli hedeflerin yaşam doyumu ile ilişkisinin incelenmesi (dağcılık sporu yapanlarla ilgili bir çalışma)

Yazar kurumları :
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü1, Serbest Araştırmacı2, Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu3
Görüntülenme :
839
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmanın amacı, dağcılık sporu yapanlarda görev ve ego yönelimli hedefler ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya dağcılık sporu yapan, yaş ortalaması 25.15±6.37 yıl olan 85 sporcu katılmıştır. Dağcıların hedef yönelimleri "Sporda Görev ve Ego Yönelim Ölçeği" ve yaşam doyumları "Yaşam Doyumu Ölçeği" ile belirlenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler ve korelasyon analizi istatistiksel tekniklerine başvurulmuştur. Yapılan araştırmanın bulgularında, görev yönelimli hedefler ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir korelasyon çıkmamıştır (0,254; p>0,05). Ego yönelimli hedefler ile yaşam doyumu arasında da anlamlı bir korelasyon çıkmamıştır (0,352; p>0,05). Bu araştırmada, başarı güdülenmesinde hedef yönelimleri kuramlarını destekleyen önemli bulgular elde edilmiştir. Sonuç olarak, bir çok faktör yaşam doyumu ve bireyin görev ve ego yönelimi arasındaki ilişkiyi etkileyebilir.

Özet İngilizce :

The purpose of the study is to examine the relationship between task-and ego-oriented goals and life satisfaction in the people doing mountaineering sports. 85 sportsmen who do mountaineering sports and whose average of age is 25.15±6.37 years participated in the study. The goal orientations of the mountaineers were determined by means of "the Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire Scale" and "Life Satisfaction Scale". Descriptive statistics and the statistical techniques of correlation analyses were used to analyze the data. The findings of the research showed that there is no significant correlation between task-oriented goals and life satisfaction (0,254; p>0,05). It was found out that there is no significant correlation between ego-oriented goals and life satisfaction (0,352; p>0,05). The important findings supporting the goal orientation theories in achievement motivation were acquired in this research. In conclusion, so many factors can affect the relationship between life satisfaction and task and ego orientation.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :