Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 7 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Gebelikte bebeğin cinsiyetini belirleme ve tahmin etmeye ilişkin geleneksel inanç, uygulamalar ve bazı sosyo-demografik özelliklerle ilişkisi

Yazar kurumları :
Ordu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu1, Ordu Sağlık Yüksekokulu2
Görüntülenme :
590
DOI :
Özet Türkçe :

Amaç: Bu çalışma, kadınların gebelikte, bebeğin cinsiyetini belirleme ve tahmin etme hakkında geleneksel inanç, uygulamaları ve ilişkili faktörleri incelemek için yapıldı. Materyal ve Metod: Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışmanın evrenini Ordu ili Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran kadınlar oluşturdu. Çalışmanın örneklemine, araştırmada yer almayı kabul eden 213 kadın alındı. Araştırma 1 Ekim- 31 Aralık 2005 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın verileri anket formu ile toplandı. Verilerin analizi sıklık, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ki-kare testi ve pearson korelasyon analizi ile yapıldı. Bulgular: Kadınların % 16.1'inin gebelikte bebeğin cinsiyet tahmin etme ve belirleme hakkında geleneksel inançları olduğu, %34.0'ının gebelikte cinsiyet belirleme için geleneksel uygulama kullandığı belirlendi. Geleneksel uygulamaların "kısmen" doğru ve etkili olduğuna inanan kadınların oranının %27.8, "kesinlikle" doğru ve etkili olduğunu düşünen kadınların oranının %0.5 olduğu belirlendi. Gebelikte fetusun cinsiyet tahmini için geleneksel yöntem olarak kadınların %23.0'ının "makas-bıçak yöntemi", %14.1'inin "yüzük yöntemi" inanç ve uygulamalarını uyguladığı belirlendi. Tercih edilen cinsiyette bebeğe sahip olmak için kadınların %4.2'sinin "hocaya okunduğu", %3.8'inin "acı ve ekşi" yediği saptandı. Dört kadının, geleneksel yöntem kullandığı için sağlık problemleri yaşadığı saptandı. Sonuç: Günümüzde kadınlar gebelikte bebeğin cinsiyetini belirleme ve tahmin etme ile ilgili geleneksel inanç ve uygulamaları yapmaya devam etmektedir. Gebelikte yapılan geleneksel uygulamaların bazıları, hem kendilerine hem de bebeğe zarar verebilir. Antenatal ve postnatal bakım hizmeti veren sağlık çalışanları, kadınları geleneksel inanç ve uygulamalar hakkında da değerlendirmesi gerekir.

Özet İngilizce :

Objective: This study was done to determine effects on health and traditional beliefs and practices of women about forecast and determination of baby gender during pregnancy. Material and Methods: The population of this descriptive and cross-sectional study was consisted of the women consulting to gynecology and obstetrics policlinic of Gynecology- Maternity and Children Diseases Hospital in Ordu. The 213 pregnant who accepted to take part in the study constituted the sample of the study. The research was conducted between 1 October and 31 December 2005. The research data were collected via a questionnaire. The analysis of the data was done with frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, chi-square test, Pearson correlation analysis test. Findings: It was determined that 16.1% of women had traditional beliefs and practices about forecast and determination of baby gender during pregnancy, 34.0% of them used traditional methods during pregnancy. It was determined that 27.8% of them believed "partially" and 0.5% "most certainly" to traditional practices. These practices were seen "correct" and "effective" by women. It was established that 23.0% of women practiced "scissors-knife" method, 14.1% of them "ring" method for forecast of baby gender. It was determined that 4.2% of women had been read "praying by hodja" and 3.8% of them ate "bitter and sour" for determination of preferred fetal gender during pregnancy. It was found that four of women had health problems because they used traditional practices. Conclusion: In current, women continue traditional beliefs and practices about forecast and determination of baby gender during pregnancy. Some of traditional beliefs and practices adversely may affect both themselves and their baby in pregnancy. The health persons who in antenatal and postnatal care services should be evaluated about traditional beliefs and practices of women.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :