Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 7 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Bilgisayar laboratuarlarının fiziksel ergonomik kriterler açısından değerlendirilmesi: süleyman demirel üniversitesi örneği

Yazar kurumları :
Eğitim Teknolojileri ABD, Süleyman Demirel Üniversitesi1
Görüntülenme :
784
DOI :
Özet Türkçe :

Bu araştırmanın amacı, öğretimsel bilgisayar laboratuarlarının fiziksel ergonomik kriterler açısından uygunluğunu incelemektir. Çalışma örnek olay tarama modeli ile desenlenmiş ve veriler gözlem metoduyla toplanmıştır. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesindeki farklı birimlerden seçilen üç bilgisayar laboratuarı örnek olay olarak belirlenmiştir. Araştırma konusuyla ilgili yapılan literatür taraması sonucu geliştirilmiş gözlem formu kullanılarak laboratuarların fiziksel özellikleri, bağıl nem ve sıcaklık, gürültü, çalışma masa ve sandalyesi, monitör, klavye gibi boyutlar hakkında veri toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, laboratuarların fiziksel özellikleri, bağıl nem ve sıcaklık, monitör özellikleri yönüyle çalışma koşullarının genel olarak kabul edilebilir olmasına rağmen, çalışma masa ve sandalyeleri, klavye özellikleri ve gürültü rahatsız edici boyuttadır. Bu durum öğrencilerde sağlık problemlerine ve öğrencilerin verimlerinin düşmesine sebep olabilir. Bu tespit edilen durumlara ilişkin düzeltilmesi gerekli görülen çalışma koşulları için öneriler getirilmiştir.

Özet İngilizce :

The aim of this study is to evaluate instructional computer laboratories according to the physical ergonomic criteria. A case study design with survey methodology was employed and data were collected through observation. Three computer labs were selected from various departments at the Suleyman Demirel University in Isparta, Turkey. The observation form, which was generated after reviewing the related literature, was used to gather data about computer labs' physical characteristics, relative humidity and temperature levels, noise levels, desks and chairs, and technical features. The results reveals that the physical features of computer labs, monitor features, relative humidity and temperature levels are in agreement with the ergonomic criteria. However, desks and chairs, keyboard features, and noise levels fail to comply with the criteria, which can cause health problems and decrease the quality of students' studies. Some suggestions are offered to improve computer labs' study environments.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :