Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Yıl 2013 , Cilt 5 , Sayı 10

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

2008 küresel finansal krizinin türk bankacılık sektörü - etkinlik düzeylerine yansıması üzerine bir araştırma: 2007-2009

Yazar kurumları :
PAÜ BF İşletme Bölümü Muhasebe Finansman ABD1, PAÜ SBE İşletme ABD Muhasebe Finansman Programı2
Görüntülenme :
607
DOI :
Özet Türkçe :

Ülkemiz bankacılık sektörü, 2008 küresel finansal krizini, 2001 krizi sonrası alınan önlemlerden kaynaklanan güçlü bir yapı ile karsılamıstır. Bununla birlikte reel sektörde krizin etkileri, üretim düzeyinde rekor düsüs, yüksek cari açık ve artan issizlik oranı ile fazlasıyla hissedilmistir. 2007-2009 döneminde ülkemiz bankacılık sektörü ile ilgili olarak sektörün krizden korunmakta basarılı oldugu yönünde bir algı söz konusudur. Bu çalısma, sözkonusu olumlu algının sektör etkinlik degerlerine hangi düzeyde yansıdıgını belirlemek amacıyla, parametrik olmayan yöntemlerden "Veri Zarflama Analizi" kullanılarak gerçeklestirilmistir. Çalısma sonucunda 2007-2009 döneminde kamu sermayeli bankaların özel ve yabancı sermayeli bankalara oranla daha etkin oldugu, yabancı sermayeli bankaların 2008 krizinden görece daha fazla etkilenmesi nedeniyle etkinlik düzeylerinin önemli oranda düstügü ve bu tespitin yabancı bankaların "Toplam Faktör Verimliligi Endeksi"ndeki degisim degerlerinden de aynı sekilde izlenebildigi belirlenmistir.

Özet İngilizce :

Turkish Banking Sector withstanded to 2008 global crisis by the powerful structure because of the measures taken after the 2001 crisis. However, the effects of the crisis were appeared in the real sector as the record decrease at production levels, high current deficit, and increasing unemployment ratios. There is a perception about the Turkish banking sector succeded in protected from 2008 global crisis. The purpose of this study is to find out the levels of reflections on the rates of the sector efficiency. In this study Data Envelopment Analysis which is a non parametric method is used. First, it is concluded that government owned banks are more efficient than privately-owned banks and foreign-owned banks in the period of 2007-2009. Second, it is observed that the efficiency level of foreign-owned banks' is lower than others in this period. Last, these findings about the foreign-owned banks can be observed on the change of Total Factor Productivity Index.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :