Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Hakemli Aile Çocuk ve Eğitim Dergisi (ACED)

Yıl 2013 , Cilt 1 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Okul öncesi dönem çocuğu olan babaların babalık rollerini algılamaları ile çocuklarının davranış problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi

Yazar kurumları :
Gazi Üniversitesi1
Görüntülenme :
803
DOI :
Özet Türkçe :

Bu araştırma; okul öncesi dönem çocuğu olan babaların babalık rollerini algılamaları ile çocuklarının problem davranışlarının babanın yaşı, öğrenim durumu, mesleği, ilk baba olma yaşı ve aile tipi değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve babaların babalık rolü algısı ile çocuklarının problem davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara ilinde resmi ilköğretim okullarının anasınıfları ile resmi bağımsız anaokullarına devam eden 48ay-60 ay ve üzeri 533 çocuk ve bu çocukların babaları oluşturmuştur. Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak “Genel Bilgi Formu”, “Babalık Rolü Algı Ölçeği” ve “Problem Davranış Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda babaların babalık rolü algısının babanın yaşı, öğrenim durumu, ilk baba olma yaşına göre (p<0.05); çocukların problem davranışlarının ise, babanın öğrenim durumu ve aile tipi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Babaların babalık rolü algısı ile çocuklarının problem davranışları arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmış olup bazı öneriler sunulmuştur.

Özet İngilizce :

The purpose of this study was to examine the paternity role perceptions of fathers whose child continues education at a pre-school educational institution, and problem behaviours of their children in accordance with the variables such as father’s age, father’s education, father’s profession, the age of progeneration for the first time, family type etc. and to determine the relation between fathers’ paternity role perception and problem behaviours of their children. The sample of the study consists of 533 children in total aged 48-60 months and over who continue pre-school educational institution in central districts of Ankara province, and their fathers. In the research conducted descriptively, “Personal Info Form”, “Paternity Role Perception Scale” and “Problem Behavior Scale” was used as data collection tools. This results of study was found; paternity role perceptions of fathers differantiate according to father’s age, father’s education and the age of progeneration for the first time (p<0.05); whereas the problem behaviours of the children differantiate according to father’s education and family type (p<0.05). It was determined that there was a statistically significant negative correlation between paternity role perceptions of fathers and problem behaviours of their children (p<0.05). The research findings and recommendations were discussed in the light of the relevant literature.

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :