Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Dergisi

Yıl 2010 , Cilt 1 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Terörle mücadelede sosyal pazarlama ve iletişim stratejileri

Yazar kurumları :
Ege Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü1, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı2
Görüntülenme :
880
DOI :
Özet Türkçe :

Günümüzde terörizm az gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelere kadar tüm dünya coğrafyasını etkileyen bir olgu; politik olduğu kadar sosyo-ekonomik-kültürel ve psikolojik açıdan da toplumu birçok yönden olumsuz etkileyen bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği gibi, İngiltere, IRA, İspanya, ETA, Amerika Birleşik Devletleri, El Kaide, Türkiye, PKK terörizmi ile uzun yıllardan bu yana mücadele etmektedir. Kuşkusuz terör çeşitli sorunlardan kaynaklanan çok boyutlu bir olgudur ve terörizmin arka planında bulunan bu sorunların çözüme ulaştırılmasında polisiye ve askeri çözümlerin dışındaki arayışlara da ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç doğrultusunda, son yıllarda sosyal pazarlama da bir çözüm yolu olarak dikkat çekmekte ve bu konuda araştırmalar yapılarak öneriler ortaya konulmaktadır. Kısaca tanımlayacak olursak, sosyal pazarlama bir fi krin ya da kamusal bir hizmetin, maddi kârlılık düşünülmeden sadece toplumsal yarar sağlamak amacıyla uygulanmasını ifade etmektedir. Sosyal pazarlamanın başarısı, tutarlı ve bütünleşik iletişim stratejileri ile uygulanmasına dayanmaktadır. Sosyal pazarlama yaklaşımı, toplumun genelini kapsayan bir sorunun kalıcı bir şekilde çözüme ulaşması için günümüzde sıklıkla tercih edilmekte ve iletişim uzmanları tarafından profesyonelce uygulanmaktadır. Bu bakış açısıyla, çalışmamızda terörizm ile mücadelede sosyal pazarlama perspektifi nden etkin iletişim yöntemleri ve önerileri üzerinde durulacaktır.

Özet İngilizce :

Although terrorism is mostly considered as a phenomenon in underdeveloped countries, it threatens all countries in the globalized world. Terrorist threats bear several dimensions: First of all, it is known that countries under terrorist attacks use most of their budget for fi ghting against terrorism. Besides, terrorism gives harm not only to economies of countries but also to country image and reputation. It is not possible to claim that there are long lasting solutions for the problems in the background of terrorism. Meanwhile, it is necessary to communicate with public and get their support for fi ghting effectively against terrorism. Therefore, it is possible to suggest some ideas on solutions for fi ghting against terrorism in the context of social marketing. Social marketing means implementing an idea or a public service for common good without fi nancial profi t. Social marketing campaigns aim to achieve a change in the attitudes and behaviors of target audiences, and sustain it with communication activities. In this study, we will take worldwide terrorist activities into consideration in a positivist theoretical approach, and emphasize effective communication methods for fi ghting against terrorism, using the perspective of social marketing.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :