Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Dergisi

Yıl 2013 , Cilt 4 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Success and failure of international police missions operating in post conflict context: cases of somalia, sierra leone, kosovo and iraq

Yazar kurumları :
Turkish Embassy in London, Deputy Counselor of Security Affairs1, Diyarbakır Local Police Department2
Görüntülenme :
1088
DOI :
Özet Türkçe :

We all share one world where there is possibility of conflict spilling into other territories, threatening the stability of a number of nations. The world has a responsibility to contribute to the resolution of these conflicts before they go out of control. In response to such conflicts, police forces have been deployed in foreign countries as peacekeepers for decades. Currently there are over thirty multinational police missions under different umbrellas such as United Nations (UN), Organization for Security Co-operation in Europe (OSCE), and European Union (EU) with over 10,000 police peacekeepers from over 100 countries. Active presence of international police is needed and expected until a stable and sustainable police force has flourished. This article is an attempt to examine police reform process in post conflict environment as a broad part of security sector reform. At the beginning of the essay the success and failure have been defined by using related peacekeeping literature. International police missions in Somalia, Sierra Leone, Kosovo, and Iraq were examined in terms of initial conditions, inputs-outputs, and outcomes. Comparison among those cases revealed that Sierra Leone and Kosovo were success, while Iraq and Somalia were failure.

Özet İngilizce :

Çatışmaların heran başka bölgelere yayılmasının mümkün olduğu ve diğer ülkelerin istikrarını bozabileceği bir dünyayı paylaşıyoruz. Tüm dünyanın bu tür çatışmalar kontrolden çıkmadan çözüme katkı sunma sorumluluğu vardır. Bu tür çatışmalara bir çözüm olarak polis güçleri on yıllardır yurtdışına barışı koruma personeli olarak görevlendiriliyor. Halihazırda Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), ve Avrupa Birliği (AB) gibi farklı şemsiyeler altında, yüz farklı ülkeden, onbinin üzerinde polis barışıkoruma personeliyle toplamda otuzun üzerinde polis misyonu vardır. Uluslarası polisin aktif varlığı istikrarlı ve sürdürülebilir bir polis gücü gelişene kadar beklenilen bir ihtiyaçtır. Bu makale çatışma sonrası ortamlardaki polis reform sürecini güvenlik sektörü reformunun geniş bir bölümü olarak incelemeye çalışma gayretidir. Makalenin başında başarı ve fiyasko kavramları barışı koruma meselelerini ele alan literatür kullanılarak tanımlanmıştır. Somali, Siera Leone, Kosova ve Irak’da konuşlu uluslararası polis misyonları ilk durum, girdiler-çıktılar ve akıbet başlıkları altında incelenmiştir. Bu örneklemlerin karşılaştırması şunu göstermiştir ki Siera Leone ve Kosova bir başarı hikâyesi olarak anılırken Somali ve Irak bir fiyasko olarak ortaya çıkmaktadır.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :