Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi

Yıl 2013 , Cilt 4 , Sayı 11

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ilköğretim ikinci kademe öğrencilerin kitap okuma alışkanlıkları ve okumaya ilişkin tutumları

Yazar kurumları :
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi1, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi2
Görüntülenme :
658
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışma, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıkları ve okumaya ilişkin tutumlarını araştırmaktadır. Bu araştırma için, Tokat ili genelinde köy okullarında öğrenim gören 688 öğrenciye, 14 maddeden oluşan “kitap okuma profili” ile birtakım sosyo-demografik sorulardan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırmaya katılanların %52,3’ü kız, %47,7’si ise erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin %36,8’i 6.sınıf, %28,6’sı 7.sınıf ve %34,6’sı 8.sınıf öğrencileridir. Araştırma verileri yüzde ve frekans hesaplamaları yapılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları; öğrencilerin kütüphaneye ve sınıf kitaplığına oldukça zaman ayırdıklarını, düzenli bir şekilde de kitap okuduklarını ancak bu durumun daha çok okullarda uygulanan “kitap okuma saatleri” olduğunu, okudukları kitapları kendi aralarında yeterince konuşmadıklarını ve kitap okumalarına engel olarak da bireysel, sosyoekonomik ve eğitim sistemimize bağlı sebepleri gösterdiklerini ortaya koymuştur.

Özet İngilizce :

This study explores reading habits and attitudes toward reading of the second stage primary school students. For this study, 14-item "reading profiles" and a questionnaire consisting of several socio-demographic questions are implemented to 688 students studying in rural schools throughout the province of Tokat. Gender distributions of those surveyed consists of 52.3% female, 47.7% percent the male students. And 36.8% of the students is 6th grade, % 28.6 of them is 7th grade, and 34.6% of them is 8th grade. The research data is interpreted by percent and frequency calculations. The research results show that students devote a lot of time to the library and classroom library, they read books regularly; but this situation is limited to applied by many schools as “reading time”, they don't to speak enough about books they read, and they show the reasons such as individual, socio-economic and educational troubles.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :