Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2003 , Cilt 16 , Sayı 1

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Uludağ üniversitesi eğitim fakültesi beden eğitimi ve spor bölümü öğrencilerinin öss ve özel yetenek sınavı puanlarına göre genel akademik başarıları

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi1
Görüntülenme :
706
DOI :
Özet Türkçe :

Bu çalışmanın amacı, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde öğrenim görmekte olan öğrencilerin genel akademik başarılarının ÖSS ve Özel Yetenek sınavından aldıkları puanlara göre bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Çalışma toplam 315 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Bunların 108’i bayan, 207’si erkektir. Öğrencilerin ÖSS ve Özel Yetenek Sınavı puanlarına ilişkin bilgiler öğrenci işleri bürosunda bulunan öğrenci dosyalarının incelenmesi suretiyle elde edilmiştir. Genel akademik not ortalamalarına ilişkin bilgiler ise, Öğrenci İşleri Bürosunda bulunan ana bilgisayardan her sınıfa ait genel akademik not ortalaması listeleri alınarak elde edilmiştir. ÖSS, Özel Yetenek ve Genel Akademik Not Ortalamalarına ilişkin bilgiler sınıf listelerinde her öğrencinin adının karşısına kaydedilmiştir. Toplanan veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Veriler üzerinde önce tanımlayıcı istatistikler, daha sonra sırasıyla tek yönlü varyans analizi ve sıra farkları korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Verilerin analizinden çıkan sonuçlar şunlardır: 1) Öğrencilerin ÖSS puanları yükseldikçe, bölümdeki akademik başarıları da anlamlı şekilde yükselmektedir. 2) Özel Yetenek Sınavından alınan puanlar ile bölümdeki genel akademik başarı arasında pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir ilişki yoktur.

Özet İngilizce :

The purpose of this study was to find out whether or not the academic success of students affending to physical education department of School of Education, in Uludag University, was different in terms of their scores on ÖSS and Special Ability Test. A total of 315 students (108 female and 207 male) were participated in the study. ÖSS and special Ability Test scores of students were gatherd from the student files in student affairs buro of school of education. Information about the general academic success of students were gathered from the main computer, in student affairs buro, by getting grade point average lists of classes. Information related to scores on ÖSS and Special Ability Test, as well as grade point averages were recorded across the name of each student in the class lists. Gathered data were analyzed through SPSS. First, descriptive statistics, were calculated. Later, one – way ANOVAs and rank – order correlation coefficients were calculated on the data. Findings were: 1) As the score of students on ÖSS increased, their academic success also increased significantly. 2) There was no significant pozitif correlation coefficient between the scores on special ability test and academic achievement in the department. But, there were negative and statistically significant correlation coefficients.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :