Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Yıl 2012 , Cilt 25 , Sayı 2

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

Ilköğretim i. kademe öğrencilerinin müzik eğitimi ile ilgili temel kavram ve kültürel bilgi düzeylerine ilişkin bir araştırma

Yazarlar :
Yazar kurumları :
Uludağ Üniversitesi1
Görüntülenme :
546
DOI :
Özet Türkçe :

İlköğretim çocukları, doğası gereği oyun çağındadır. Bu nedenle müzik eğitimi dersleri onların bu döneme özgü yaratıcılıklarını, üretkenliklerini, içinde yaşadığı çevre ve ortamı tanıma, bir değer olma bilincine varma ve katılımcı olmalarına olanak sağlayan son derece önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, ilköğretim I. kademe öğrencilerinin müzik dersi ile ilgili temel kavram ve kültürel bilgi düzeylerini belirlemeye yönelik betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Bursa ili merkezindeki bir ilçede bulunan sosyoekonomik düzeyi üst-orta düzeyde olan bir ilköğretim okulu öğrencileri, örneklemini ise ilköğretim birinci kademe 4. sınıfta okuyan, müzik derslerine branş öğretmenlerinin girdiği ve uygulamanın yapıldığı gün okula gelen 120 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda öğrencilerin 2006 Müzik dersi öğretim programında yer alan müzik dersi ile ilgili temel kavramları, bilgileri ve kültürel kazanımları edinmiş oldukları fakat dersin uygulama boyutunun ders saatinin haftada bir saat olmasından dolayı neredeyse hiç yapılamadığı, oyun çağındaki çocuklar için müzik dersinin teorik bir derse dönüştüğü sonuçlarına varılmıştır.

Özet İngilizce :

Children in primary school are naturally at the stage of playing games. Therefore, music education lessons are considered to be a very important area as it provides the opportunity for children at this stage to be creative and productive. It allows them to identify the environment they live in, to be aware of being worthwhile and to participate. This study is a descriptive research directed towards specifying primary school students’ main concepts about music education and their level of cultural knowledge. The system of the research is formed by students from a primary school in a district of Bursa and which has a high-middle socio-economic level, and the example of it is formed by 120 primary school students in grade 4 who attended school on the day when music teachers came for the lessons and put the study into practice. According to the findings, it is concluded that students have acquired the main concepts, knowledge and cultural gaining about music education taking place in the 2006 music education teaching program. However, it is further concluded that the application of the lesson was hardly carried out due to having only one hour of the lesson in a week, and that music lessons have turned into theoretical lessons for children who are at the stage of playing games.

Tam metin (Türkçe) :
Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :