Makaleler     Dergiler     Kitaplar    

UHBAB ULUSLARARASI HAKEMLİ BEŞERİ VE AKADEMİK BİLİMLER DERGİSİ

Yıl 2013 , Cilt , Sayı 3

Makale özeti ve diğer detaylar.

Makale özeti
Başlık :

örgütsel güvenin işe yabancılaşma üzerindeki etkisinde yöneticinin iletişim becerisinin rolü: özel hastane çalışanları örneği

Yazar kurumları :
A1
Görüntülenme :
649
DOI :
Özet Türkçe :

Günümüz işletmelerinde değişen rekabet koşullarına uyum sağlayabilmek ve varlıklarını sürdürebilmek için, çalışanların birbiri ile uyum içinde oldukları, hem yönetimle hem de diğer çalışanlarla açık, şeffaf ve samimi nitelikli bir örgüt iklimi yaratmak gerekmektedir. Bu iklimi oluşturan en önemli örgütsel dinamiklerden birisi de güvendir. Örgüte (yönetime) ya da çalışma arkadaşlarına güvenin yetersizliğinde; örgütte bilginin paylaşılmaması, iş doyumunda azalma, performans düşüşleri, çatışmalar, anti-sosyal davranışlar, işe devamsızlıklar ve işe yabancılaşma gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Buradan hareketle yapılan çalışmada, hastane işletmelerinde örgüte güvenin işe yabancılaşma üzerine etkisi incelenmiş ve bu etkinin yöneticinin iletişim becerisine göre nasıl şekillendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla 128 hastane çalışanına ölçme araçları uygulanmış ve yöneticilerin iletişim becerisi ile bu etkiler değerlendirilmiştir. Araştırmada, güvenin işe yabancılaşma üzerine orta düzeyde negatif etkisinin olduğu (p<0,05; r= -0,427) saptanmış, yöneticinin iletişim becerisinin ise bu ilişki üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı belirlenmiştir (p>0,05).

Özet İngilizce :

Today's businesses has to create transparent and genuine organizational climate to provide the employee in harmony both each other and managers. It is essential to make concern and adapt to changing competitive conditions. One of the most important component for the organizational climate is supposed to be organizational trust. In the case of lack of trust in the business (management) or to colleagues, negative situations can arise such as, lack of knowledge sharing, decrease in job satisfaction, performance, conflicts, anti-social behaviors, absenteeism and work alienation. According to the above information, the aim of the study is to evalute the effect of trust on work alienation and to assess how it is shaped by the manager's communication skills. The related scales were applied 128 employees who are working in the hospital and the findings are assessed by focusing on the manager's communication skills. Based on the results, the relationship between trust and work alienation was observed in the correlation analysis (p<0,05; r: -0,427). This relationship was as medium-level and negative. In accordance with the correlation analysis it was revealed that the manager's communication skills do not have an crucial effect on the both trust and work alienation (p>0,05).

Paylaş :
Benzer Makaleler
Yorum Yap
  • Adınız :
  • Güvenlik Kodu :
  • Yorum :